Küresel finansal krizin ardından denetimlerin artırılması ve reformlarla gündeme gelen bankacılık sistemi Vatikan'a da sıçradı. Dünyanın en gizli finansal kurumları arasında gösterilen ve terminolojide adı 'Tanrı'nın Bankası' olarak geçen Vatikan Bankası, Papa 16. Benedict'in daha şeffaf bir yönetim ısrarı ile denetlenecek ve revizyondan geçirilecek.

MODERNİZE EDİLECEK
İspanyol finans devi Banco Santander SA'nın İtalya Operasyonu Başkanı Ettore Gotti Tedeschi'nin Vatikan Bankası'nın yeni başkanı olarak atandığını yazılı bir açıklama ile duyuran Vatikan yönetimi, bankanın denetleme kurulunu baştan aşağı değiştirme kararı aldı. Vatikan yönetimi, yaşanan görev değişimi ile ilgili herhangi bir neden açıklamazken Vatikan'ın ikinci adamı konumundaki Kardinal Tarcisio Bertone'nin banka yönetimi ve operasyonların modernize edilmesi için böyle bir yola başvurduğu belirtildi.

VATİKAN'IN EN GÜÇLÜ BANKACISI KOLTUĞUNU KAYBETTİ
İtalyan ekonomist Ettore Gotti Tedeschi'nin oturacağı koltukta yaklaşık 20 yıldır görev alan Angelo Caloia, Vatikan'ın en güçlü isimleri arasında yer alıyor. Papa 2. John Paul'un kurumda yaşanan finansal skandallar üzerine göreve getirdiği Caloia, görevinden ayrılması ile ilgili bir açıklama yapmazken Vatikan yetkilileri, görev değişikliğini titiz ve gerekli bir değişim olarak yorumladı. Vatikan kaynakları, "Büyük bir değişim bekliyoruz. Bankacılık için daha şeffaf yolda adım atılacak ama somut yaptırımlarla ilgili tahminlerde bulunmak zor" açıklamasında bulundu.

ADI SPEKÜLASYONLARA KARIŞTI
1942 yılında kurulan 'Dini İşler Enstitüsü' daha çok 'Vatikan Bankası' olarak biliniyor. Vatikan yönetimi tarafından atanan CEO ve üst düzey yöneticiler, banka ile ilgili raporları kardinal komitesine sunmakla mükellef. Vatikan Bankası'nın ismi 1980'lerin başında ortaya çıkan finansal skandalla anıldı. Vatikan Bankası'nın en büyük hissedarı olduğu Banco Ambrosiano bankasının 3.5 milyar dolarlık çöküşü gözleri Vatikan yönetimine çevirmişti. Dönemin kurum başkanı Paul Marcinkus, hakkındaki suçlamalara rağmen Vatikan'ın dokunulmazlık zırhına bürünerek yargılanmamıştı. Banco Ambrosiano'nun başkanı Roberto Calvi Londra'daki BlackFriars Köprüsü'nde 1982'de asılı şekilde bulunmuştu.

TRİLYON DOLARLIK FONLARI YÖNETİYORLAR
Vatikan ve katolik mezhebi üzerine araştırmaları bulunan Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Yel, Vatikan Bankası'nın dünyanın çeşitli yerlerinde tahmini olarak trilyon doları bulan fonları yönettiğini söyledi. Prof. Dr. Yel, "Fonlar genelde Wall Street'te kullanılıyor ama kimse Vatikan'ın hangi fonda ne kadar paya sahip olduğunu bilmez. Elindeki finansal güç, istediği şirketi ya da borsayı batırmaya ve çıkarmaya yetecek bir yapıda ve bu gücü kontrol etmesi çok zor" dedi. Yel, Vatikan Bankası'nın adının çeşitli dönemlerde kara para aklama, kadın ticareti, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi olaylara karıştığını da belirtti./haber7