Merdivenaltı işlemleri ortadan kaldırmak ve kuralların daha iyi oturabilmesi için foreks piyasasında bir düzenlemeye giden Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) sona geldi. Bankaların karşı çıktığı foreks işlemlerinin sadece aracı kurumlar tarafından verilmesi yönündeki SPK düzenlemesi 31 Ağustos'ta yürürlüğe girecek. "Bankalara hoş bir sürpriz olacak" diyen SPK Başkanı Akgiray, 50 aracı kurumun piyasada yer alacak özelliklere sahip olduğunu belirtti. 
 
BANKALARA HOŞ SÜRPRİZ 
SPK yeni düzenlemeyle eylülden itibaren foreks piyasasını kontrol altına alacak. Buna göre artık foreks işlemlerini sadece aracı kurumlar yapabilecek. Bankaların muhalif olduğu yeni düzenlemeyi anlatan SPK Başkanı Vedat Akgiray, "Bundan böyle foreks işlemleri aracı kurumlar tarafından yapılabilecek. Ancak bankaların büyük bir ağı var. Islak imza istendiği için de bankaların şubeleri fiziki olarak elverişli. Acentelik hizmeti benzeri bir hizmet verilecek bankalar tarafından" dedi. Türk bankalarının bu piyasada daha çok likidite ve fiyat sağlayıcı pozisyonunda bulunmasını istediklerini belirten Akgiray, "Biz bu işin Türkiye'de yapılmasını istiyoruz. Türk bankalarının değer belirleyici olmasını istiyoruz. Bu nedenle 'Türk parasını değeri Türkiye'de belirlensin' diyoruz. Türk bankalarının arasındaki fiyatların belirleyici olmasını istiyoruz" dedi. Teminatların yurtdışı bankalarda tutulduğunu belirten Akgiray, "Bu paralarda müşteri adına değil. Kurum adına tutuluyor şu anda. Bir aksilik olma halinde hak aramak mümkün değil. Bu nedenle vatandaşın korunacağı bir yapı oluşturuyoruz" dedi. 
 
BEN DE 100-200 DOLARLA OYNADIM
Kendisinin de deneme amaçlı olarak internetten iki kurumun sitesine girerek 100-200 dolarlık bir yatırım yaptığını dile getiren Akgiray,, "Ne bir şirket sitesi ne de adres var" dedi. Şike soruşturması kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu kararının açıklanmasından önce kulüp hisselerindeki değerlenmeyi de incelediklerini belirten Akgiray, "Maçları ve ani hareketleri inceliyoruz" dedi. 
 
FOREKSÇİYE SON BAYRAM 
31 Ağustos'tan itibaren yetkisiz işlemler Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet anlamına geleceği için halihazırda foreks işlemi yapanlar için bu 'son bayram' olma özelliğini taşıyor. Bu alandaki mevcut internet siteleri için BTK'yı devreye sokacaklarını söyleyen Vedat Akgiray, "1 günde kapattırırız. Foreks piyasası çok riskli, küçük kaldıraç hareketleri büyük kâr veya zarar getirebilir bilgisi olmayan bu piyasaya girmesin" dedi.
 
ARACI KURUM BAŞVURUSU YURTDIŞI AĞIRLIKLI OLACAK 
Forekste 'piyasa yapıcı' olarak adlandırılan 50'ye yakın firma bulunacağını da sözlerine ekleyen Akgiray, aracı kurum açma talebinin artacağını ve özellikle yurtdışından bu alana talep olacağını söyledi. 15 Eylül'e kadar başvuru hakkı tanıdıklarını söyleyen Akgiray sermaye yeterliliğinin 8.5 milyon TL olduğunu AB'de ise bu miktarın 750 bin euro olduğunu dile getirdi.