İşadamı Aydın Ağaoğlu, “Biz üç ortağız. Yılda 7-8 kez bankadan kredi alıyoruz. Birimizin eşi kızıp gelmezse kredi alamayız. O zaman halimiz nice olur” diyor

Yeni Borç lar Ka nunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından sadece 22 gün geçti. Az bir süre geçmesine rağmen 6098 Sayılı Kanunun özellikle 584’üncü maddesi işadamlarını kâbus gördürmeye yetti.

Bu maddeye göre işadamı veya iş kadını evliyse ve boşanmaya teşebbüs etmediyse, bankadan kredi alırken mutlaka yanında eşlerini de götürmek zorunda. Çünkü, İsviçre’den esinlenilerek hazırlanan kanunun söz konusu maddesi eşlerden “kefalet onayı” istiyor.

1 Temmuz’ da yürürlüğe giren kanunla birlikte bankalarda trajikomik durumlar yaşanıyor. Bankalarda tartışmalar başladı

Eşlerini onay için bankaya götürmek istemeyen iş verenler, kredi işlemlerini bu nedenle gerçekleştirmeyen bankacılarla sürekli tartışmaya giriyor.

Yasayı gerekçe gösteren ve eşiyle gelmediği takdirde kredi verilmeyeceğini kesin bir dille anlatan bankacılar, patronları ikna etmekte zorlanıyor. Adını vermek istemeyen bir bankacı, başına gelen bir olayı anlatırken şöyle konuştu: “Eşinin kefaletini iste diğimiz bir işadamı, ‘Parayı eşim değil, ben kazanıyorum. Neden onu istediğinizi anlamıyoru m’ diyerek bas bas bağırdı.

584’üncü maddeyi hatırlattığımızda ise hiçbir bilgisi olmadığını gördük.” İşadamı Aydın Ağaoğlu da aynı sıkıntıyı yaşayan işadamlarından.

Yılda 7-8 kez farklı nedenlerle farklı bankalardan aldıkları kredilerle çalıştıkları nı belirten Ağaoğlu, üç ortak olarak 7- 8 kez eşleriyle bankaya gitmek zorunda kalınacağını söyledi.

Boşanmalar artacak

Aynı zamanda Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi de olan Ağaoğlu şöyle devam etti: “Birimizin eşi kocasına kızıp imza atmaya gelmezse krediyi alamayacağız. O zaman da halimiz nice olur. Böyle giderse iş dünyasında eşlerinden boşananların sayısı artacak. Çünkü, eşlerimize neden kredi aldığımızı anlatamayacağız. Onlar da bizi suçlayacak. Mesela, eşim ev hanımı, yaptığım işin mahiyetini bile bilmez. Bana her kefalet onayı verdiğinde, neden sürekli kredi alıyorsun. Yoksa bir sevgilin var, ona daire, araba mı alıyorsun diyecek.” Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanlığı da yapan Ağaoğlu, kadın haklarını da koruyarak 584’üncü maddenin yeniden düzenlenebileceğini söyledi.