Amerikan bankacılık sistemine ilişkin belirsizlikler bir kez daha küresel hisse senedi piyasalarını hallaç pamuğu gibi salladı. Obama'nın başkanlık koltuğuna oturduğu ilk gün Dow Jones Endeksi yüzde 4'ten fazla değer yitirirken, ABD bankacılık hisseleri kelimenin tam anlamıyla eridi

Amerika, sekiz yıllık Cumhuriyetçi iktidarın ardından Demokrat Başkan Obama, nihayet başkanlık koltuğuna oturdu. Fakat Dow Jones, Obama'ya kötü bir hoşgeldin partisi düzenledi. ABD'nin başkanının koltuğundaki ilk günü Dow Jones Endeksi'nde yüzde 4'ü aşan şok bir düşüş oldu. Amerikan piyasalarındaki bu sert düşüş hareketi ise tüm dünya piyasalarını tedirgin etmeye yetti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksi dün gün içi 24 bin puan sınırına kadar geri çekilirken, seans sonunda Dow Jones'un yükselerek açılış yapması sonucunda bir miktar toparlanarak günü kayıpsız tamamlamayı bildi. Uzmanlar, İMKB açısından ABD endekslerindeki seyrin önemli olduğunu fakat önceki gün yaşanan şok düşüşün iyi analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorlar.

DOW JONES'U BOF RAPORU VURDU

Wall Street'teki şok düşüşe gerekçe olarak Amerikan bankacılık sektörüne ilişkin tedirginlikler gösteriliyor. Friedman, Billings, Ramsey analisti Paul Miller'ın, Bank of America'nın 80 milyar dolar sermayeye ihtiyacı olduğu yönündeki raporu da satışları tetikleyen unsurların başında yer aldı. Bilindiği gibi Amerika'da son bir yıl içinde 200'e yakın banka battı. Daha onlarca bankanın zorda olduğu tahmin edilirken, kurtarma paketlerinin etkisinin beklendiği ölçüde etkili olamaması da piyasaları tedirgin ediyor. 700 milyar dolarlık finansal kurtarma paketinin ikinci diliminin de piyasaları rahatlatmaması durumunda özellikle hisse senedi piyasalarında ciddi düşüşler bekleniyor.

AMERİKA'DA BANKA KALMADI

ABD'de geçen haftayı yüzde 15 değer kaybeden finansal hizmetler sektör endeksi, önceki gün sadece 8 saatte yüzde 15 değer kaybetti. Bank Of America yüzde 26, Citigroup yüzde 18,57, Wells Fargo yüzde 23,29, JP Morgan yüzde 19,59 ve Goldman Sachs'taki değer kaybı ise yüzde 17,70 oldu. Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, bu kuruluşlar dışında ABD'de neredeyse finansal hizmet veren şirket kalmadığını, artık Amerika'da Banks Off USA sürecinin yaşandığını söyledi. 'Obama ilk neşteri bankacılık sektörüne atacak' diyen Uskuay sözlerini şöyle sürdürdü: 'Yakın zamanda 700 milyar dolarlık paketin ikinci diliminin piyasa sürülmesi ve FED kaynaklı bir müdahale görebiliriz. İşin traji komik yanı ABD'de bankacılık krizi sürüyor ve koca ülkede banka kalmadı. Obama, kalan bankaları da FED çatısı altında birleştirirse bankacılık krizi ebediyen bitmiş olacak. Çünkü Amerika'da özel banka kalmayacak.'

ABD eskisi gibi cömert olmayabilir

Stratejist Uğur Ertürk, Wall Street'te yaşanan şok düşüşle ilgili olarak şunları söyledi: 'Obama'dan beklenen onu destekleyen orta sınıf lehine işler yapması- bunun anlamı şu: batak durumdaki finans sektörü artık Hazine'den eskisi kadar cömert destekler alamayabilir, Obama'nın önceliği finans sektörü değil, orta sınıf yani tüketiciler olacak. Banka hisselerinin dün yüzde 20- 30 gibi düşüşler kaydetmesinin ardındaki temel gerçek bu.'

Bu kriz 29.500'de biter!

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay Yeni Şafak'a şu değerlendirmede bulundu; Geçen haftadan bu yana bazı sıkıntılar ortaya çıktı. Bankacılık sektöründe başlayan bu sıkıntılar, Avrupa'da piyasalara dip yaptırdı. Dün yaşanan yükseliş, tepki alımlarından kaynaklandı. Bu yükselişin geri verileceğini düşünüyorum.

4 AYLIK BİR SÜREÇ YAŞANIYOR

İMKB-100 Endeksi'nde 4 aylık süreçte 23 bin 500 ila 29 bin 500 arasında bir dalgalanma bandı öngörüyorum. Kötümserliğin 23 bin 500'de emildiği, coşkunun 29 bin 500'de kesildiği 4 aylık bir trend yaşıyoruz. Eğer gerçekten krizden kurtulmanın sinyalleri gelirse 29 bin 500 kırılır ve buradan direk 39 bin seviyeleri görülür. 29 bin 500'ün kırıldığı an krizin bittiği noktadır.”

OLUMSUZLUĞUN KİLİDİ BU NOKTA

23 bin 500'ün kırılması için ne olmalı? ABD'de bankacılık sektöründe başlayan sıkıntıların artması, yeni paketlerin oluşturulmasının gündeme gelmesi, kötümserliğin artması sonucu 23 bin 500 kırılabilir. Başka bir faktör de ABD'deki otomotiv sektöründeki gelişmelerin General Motors'un iflasıyla sonuçlanması durumunda bu seviye kırılabillir. Bu da sürecin 4 ay geriye gitmesi demek. Bu durumda 20 binin altı görülebilir.

İşte dünyayı sarsan BOF raporu

Friedman, Billings, Ramsey analisti Paul Miller'ın raporuna göre Bank of America'nın (BOF) bilançosunda yer alan varlıkları karşılayabilmek için en az 80 milyar dolar özsermayeye gereksinim duyuyor. BOF, geçtiğimiz hafta sonu dördüncü çeyrek için 1,79 milyar dolar zarar açıklamış, bu rakamın ardından hisseler yüzde 29 düşerek 1990 yılından beri en düşük

düzey olan 5,10 dolara kadar indi. Paul Miller, bankanın yüzde 6 ile 9 arasında bir özsermaye/varlık oranına sahip olması gerektiğini söyleyerek, "Ancak alt orana erişmek için bile bankanın 80 milyar dolar özsermayeye sahip olması gerekir" dedi Miller bankanın bu ortamda sermaye açığını kendi kaynaklarıyla kapacatacak gibi görünmediğini de kaydetti.

YENİ ŞAFAK