Balıkesir rekora koşuyor
yeni haberCİHANGiriş Saati : 26.06.2012 11:19
Güncelleme : 26.06.2012 11:22
Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Soykan, 2011 yılında 4 milyonun üzerinde yerli ve 151 bin yabancı turisti ağırlayan şehrin, yerli turist sayısıyla Türkiye birincisi olduğunu söyledi.
Gelen her turistin şehirde kendini bulduğunu söyleyen Soykan, "Yerli turistlerin Balıkesir'i seçmesindeki en büyük sebep, herkesin kendisini çeken bir aktivite bulması." dedi.

Geçen ay Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne atanan Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) öğretim üyelerinden Prof. Dr. Abdullah Soykan, Türkiye'de 1980'li yıllarda turizm faaliyetlerinin başladığı ilk ilin Balıkesir olduğunu kaydetti. Sahil, termal, dağcılık, dalış, mağracılık ve doğa turizmine kadar birçok seçenek olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de ilk turizm faaliyetlerinin 1980'li yıllarda Erdek ilçesi ve Akçay beldesinde başladığını kaydeden İl Müdürü Soykan, Balıkesir'in bu sektörde yaptığı yatırımların diğer illere göre geri kaldığını söyledi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)'nın Balıkesir'in turizm faaliyetleri için bir kazanç olduğunu belirterek, "GMKA, Balıkesir'de turizmin gelişmesi için güzel çalışmalar yapıyor. Kurumumuzun da GMKA ile ortak çalışmaları olacak. Şimdi Turizm Stratejileri ve Eylem Planı adı altında bakanlığımızın da bir çalışması var. Balıkesir'de deniz, sağlık, termal, kültür, ekoloji, mağara ve yayla turizmi yapılabiliyor." şeklinde konuştu.


'SIRADA MAĞARA TURİZMİ VAR'

Balıkesir'de turizme uygun 31 mağara olduğunu ve 11'inin haritalandırıldığını ifade eden Kültür ve Turizm İl Müdürü Soykan, "Deniz altı turizmi önemli bir noktada. Özellikle Ayvalık'ta, onlarca dalış merkezi bulunuyor. Mağara turizmi pek gelişmiş değil ama gelişmesi için çalışmalar yapıyoruz. Çok güzel ve önemli mağaraları barındırıyor ilimiz. Balıkesir'de hemen hemen yapılmayacak turizm dalı yok gibi. Mesela arkeoloji konusunda da Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden biri Balıkesir; çok sayıda kazı çalışması yapılıyor." dedi.

Balıkesir'de beş yıldızlı oteller ve tatil köylerinin, Antalya ve benzeri turizm merkezlerinden daha az olduğunu vurgulayan Abdullah Soykan, önemli ölçüde ikinci konut bulunduğu bilgisini verdi. Turistlerin birçoğunun bunlarda konakladığına değinerek, "İkini konutlar hep deniz kenarlarına kurulmuş, bu nedenle sahillerde beş yıldızlı tesislerin kurulabileceği alanlar az. Sadece Ayvalık'ta, 50 bin adet ikinci konut var. Bunların sahipleri, iki hafta kendileri otururken geriye kalan aylarda kiraya veriyor." diye konuştu.