Uzmanlar, kurban bayramı tatilinde de balık tüketiminden vazgeçilmemesi önerisinde bulundu.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cengizler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balığın çok değerli bir tüketim maddesi olduğunu söyledi.

Özellikle kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilerce tüketilmesi önerilen balığın A ve D vitamini bakımından zengin olduğuna işaret eden Cengizler, balık türlerinin, yıllık takvime göre en iyi ve lezzetli olduğu dönemlere göre seçilmesinde yarar olduğunu ifade etti.

Akdeniz, Karadeniz, Ege, Marmara ve boğazlarda Kasım ayının palamut, torik, uskumru, kalkan yavrusu, iskorpit, turna, kefal ile bu yıl balık tezgahlarında bolca yer alan hamsinin en iyi ve lezzetli zamanı olduğunu belirten Prof. Dr. Cengizler, ''Kurban bayramı tatilinde kırmızı et tüketimi artacak. Ancak bu ay tüketilmesi önerilen balıkların da bayram tatili süresince sofralardan eksik edilmemesi lazım. Hatta tüketiciler balığı ucuz ve bol olduğu dönemlerde alıp iyi temizleyerek 6 ay süreyle dondurucuda muhafaza edebilirler. Örneğin bu sıralarda 2 liraya kadar bulunabilen hamsi bolca tüketilebilir'' diye konuştu.

-HAFTADA 5 ÖĞÜN-

Prof. Dr. Cengizler, çocuklarda zeka gelişimi açısından da son derece yararlı olan balığın haftada 5 öğün tüketilmesi gerektiğini belirterek, ''Balık her yaştan insan tarafından tüketilmesi gereken önemli bir besin maddesidir'' dedi.

Cengizler, yağlı balığın ızgarada, az yağlı olanların fırında, yağsızların ise genellikle yağda kızartılarak pişirilmesi gerektiğini, tüketicilerin, balığın yağlı olup olmadığı konusunda mutlaka satıcıdan bilgi almasını önerdi.

A.A.