Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AA Finans Masası'nda gündeme dair açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle:

-İnsanların sosyal donatı eksikliklerinin vatandaşları rahatsız ettiğini görüyoruz. Ataşehir'de 3 mahallede kentsel dönüşüm toplantısı yaptık. Vatandaşlar mutlu ayrıldılar, ikna ettiklerini düşünüyorum.

-Kentsel dönüşümde olayı projeyi yerinde çözmek zorundayız.

-Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla sorunları da bakanlık olarak çözme yöntemiyle problemlerin üzerine gidiyoruz. Bugün Mamak'ta süre gelen bir kentsel dönüşüm projesi vardı, onun temelini atacağız. Yine Gaziosmanpaşa'da sorunlarımız vardı. Orada geçen hafta temel attık. Esenler bölgemizde çok örnek bir kentsel dönüşümle alakalı şehircilik anlayışını yapıyoruz. Üsküdarımızda temel attık. Geçen hafta Ataşehir'e gittim, üç mahallede toplantı yaptım. Toplantılarda da vatandaşımızın o yaşam standardının kendisini rahatsız ettiğini görüyoruz. Sokaklara park edilen araçların, insanların sosyal donatı alanı eksikliklerinin kendilerini rahatsız olduklarını görüyoruz. Ataşehir'de üç mahallemizde toplantı yaptık. Gerçekten mutlu ayrıldılar. Onları ikna ettiğimizi düşünüyorum ve o süreçte kentsel dönüşümle alakalı destek vereceğimize ikna ettik.

-300 bin liralık eve 300 bin liradan aşağı teklif etmiyoruz. Dairelerin değeri kaybolmuyor.

-Vatandaşımız bize inanıyor. Emlak Bankası da sahaya inecek.

-İmar Barışı'nda 13.5 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bir konu. Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz. Yapı stokuna ilişkin tespitler yapacağız. Riskleri analiz edeceğiz. 10.5 milyon vatandaşımız başvuru yaptı. Bir çoğunun elektrik, su, doğal gaz problemi vardı. Mülklerini ipotek gösteremiyorlardı. Bunları aştık. Çok olumlu gidiyor. Kültürel alanlarda imar barışını sabote eden vatandaşlarımız oldu. Biz hem özel çevre koruma bölgesinde hem doğal sit alanlarındaki yapıların durumlarını takip ediyoruz. Kesinlikle tarihimize kültürümüze doğal sit alanlarımıza kimsenin zarar vermesine imkan vermeyeceğiz.

-Biz Ankaramıza ilişkin çok önemli proje yürütüyoruz. Hem güney hem kuzeyine yeşil koridor açıyoruz. Mogan Gölü'nden başlıyor İmrahor'a uzanan süreçte 35 kilometrelik alanı kapsıyor. İçinde parkların bahçelerin olduğu çok önemli bir koridoru hayata geçiriyoruz. Mogan'dan 3.5 milyon metreküplük dip çamurunu temizledik. Mogan Gölü etrafında çok büyük bir millet bahçesi projelendiriyoruz.

-Kuzey'de çok önemli bir hattımız var. Kuzey'de Atatürk Orman Çiftliği'mizle başlayan hatta Atatürk Kültür Merkezi olarak bildiğimiz alanımız vardı. Şimdi bu alanı 650 bin metrekarelik alanı Ankara'ya yakışacak bir millet bahçesi yapıyoruz. Hyde Park'ın yarısı büyüklüğünde. Güneye yaptığımız koridorun bir benzerini kuzeye yapacağız. Tarihi yapıların da yeniden restorasyonuyla kuzeyde yeni koridor açmış olacağız. Toplam maliyetleri 1 milyar lirayı aşıyor. 2019 yılı içinde etaplar halinde tamamlayıp 2020 yılında Ankaralıların hizmetine açacağız.

-Şu an ülkemizde 55 bin kilometrekare korunan alanımız var, biz bunu 2023'e kadar 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17'ye çıkarmayı hedefliyoruz.

-Şehirlere gidiyorsunuz seçim zamanı geldiğimizi söylüyorlar. Seçim zamanı gelmeyenlerden olduğumuzu söylemeye çalışıyoruz. Bugüne kadar söylediklerimizi yaptığımızı yapmaya devam ettiğimizi söylüyoruz. Mamak'ta kentsel dönüşüm projesi için gittiğimizde vatandaşımız uzun süredir beklediklerini söylemişti. 6 içinde temeli atacağımızı söylemiştik. Bugün Mamak'ta zemin + 4'ü geçmeyen 550 konutun temelini atacağız. Akabinde Mamak bölgesindeki ihtiyaç neyse süreci tamamlamak istiyoruz.