Bakan Yazıcı, Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu. Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi'ne ait TIR parkında şoförlerle görüşen Yazıcı, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ve Habur Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Rifat Bolat eşliğinde gümrük sahasında da incelemelerde bulundu. Burada da şoför ve yolcuların sorunlarını dinleyen Bakan Yazıcı, daha sonra Habur-1 Köprüsü'nden yürüyerek beraberindekilerle Irak İbrahim Halil Gümrük Kapısı'na geçti.

Yazıcı, burada tercüman aracılığıyla İbrahim Halil Gümrük Müdürü Fersat Ali ile bir süre görüştü. Gümrük Müdürü Ali, Irak Gümrük Kapısı'nda 5 bin Türk kamyonunun bulunduğunu, bunların dışında Duhok, Erbil gibi kentlere yük götürenlerin olduğunu söyledi. Türkiye'ye girişlerde zaman zaman sorunlar yaşandığını belirten Fersat Ali, ''Dün Türkiye'den Irak'a 2 bin araç giriş yaptı, bin 400 araç da çıkış yaptı. İki gümrük arasında dengeli giriş çıkış yapılırsa bu sorunlar ortadan kalkar. Habur Sınır Kapısı yetkilileri ile haftada bir iki kez biraraya geliyoruz'' dedi.

Bakan Yazıcı, dönüşte köprü üzerinde görev yapan askerlerle de sohbet etti. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Yazıcı, Habur Sınır Kapısı'nın Türkiye'nin en önemli gümrük kapılarından biri olduğunu, burada muazzam bir ticari sirkülasyonun bulunduğunu söyledi. Yazıcı, bu kapının özellikle ihracat açısından son derece önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Hele hele dünyada küresel krizin yaşandığı dönemde Türkiye bunu aşmış durumda. O süreçlerde bile diğer kapılarda genel olarak ticaret hacmimizde ufak azalmalar olurken, burada bizim ihracatımız hep arttı. Her kapı üzerinde hassasiyetle durduğumuz gibi bu kapı üzerinde de hassasiyetle duruyoruz. Zaman zaman burada iş akışı dolayısıyla ticaret erbabı tarafından şikayetler oluyor. Bundan bir iki sene önce de olmuştu, müdahale etmiştik. İş akışının yavaşlığı dolayısıyla müdahale ettik. Hata navlun ücretleri ton başına 100 dolar civarındaydı. Bunu ton başına 10 dolara indirdik.''

Araç bekleme sürelerini de asgariye indirdiklerini kaydeden Bakan Yazıcı, birkaç ay önce bu yolda ticaretin akışıyla ilgili şikayetler aldıklarını belirterek, bu şikayetlerin çoğunluğunun da araçların bekletilmesi yönünde olduğunu söyledi. Yazıcı, dün yöredeki taşıyıcı örgütleri ve ticaret odalarının temsilcilerinin Mardin'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu yöndeki şikayetlerini dile getirdiklerini ifade ederek, ''Oysa bu şikayetlerle ilgili daha önce Ağustos ayının başında bir müfettiş gönderdik.

Buradaki sorunları çok iyi tespit etmişti. Ama Sayın Başbakanımız dün akşam beni aradı, arkadaş da görevlendirmemize rağmen ben bugün bizzat müsteşarımı ve diğer arkadaşlarımı alıp geldik. Burada incelemeler yaptık. Görüldüğü gibi buradaki şikayet konuları ifade edildiği gibi değil. İki peronun çalıştığı belirtilmişti. 10 peron çalışıyor. Gidişte de 4 peron çalışıyor. Türkiye'ye girişte güvenlik kontrolü yapılıyor. Evet, idari olarak bazı yapmamız gerekenler var ama buradaki işleyiş bakımından tüccarın yakındığı oranda bir sıkıntı yok. Ama her sıkıntının, şikayetin boyutu ne olursa olsun, biz onu ortadan kaldırmak ve asgariye indirmek için çalışıyoruz. İnşallah bir şikayet konusu olmayacak düzeye indireceğiz. Ancak gümrük olarak buradaki en büyük sıkıntılarımızdan birisi, bu yörede yaşayan vatandaşlarımızın günlük birkaç kez Kuzey Irak'a gidiş ve dönüş yapıyor olmalarından kaynaklanıyor. Az önce de görüldüğü gibi vatandaş ilk defa girdiğini söylüyor, araçta oturma koltuğunun altına kaçak sigara
yerleştirmiş. Tabii ki bunların kontrol edilmesi gerekiyor" dedi.

Bakan Yazıcı, Habur Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü yetkililerinden brifing aldı. Görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Bu arada, Devlet Bakanı Yazıcı'nın Habur'daki incelemeleri sırasında bir araçta kaçak sigara bulundu. (İHA)