Rusya'nın kültür başkenti St. Petersburg’da Devlet Servis ve Ekonomi Üniversitesi’nin fahri doktora unvanı verdiği Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rusya’nın en çok satan gazetelerinden Moskovski Komsomolets (MK) muhabiri Olga Rahimjanova’nın sorularını cevapladı. Türkiye’nin turizm alanında dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu ifade eden Günay, hedeflerinin 10 milyon Rus turist olduğunu söyledi. Turizm Bakanı Günay'a göre Rusya da daha fazla Türk turist çekebilmesi için Türkiye’deki tanıtım programlarını artırması gerekiyor.

Türkiye'nin 25 yıl önce turizmi ciddi bir politika olarak ele aldığını ve o tarihten bu yana turizm altyapısını geliştirmeye çalıştığını ifade eden Bakan Günay, "Planlamalar yaptı, yeni otel yatırımları yaptı, tarihi mekanlarını iyileştirmeye çalıştı ve dünya çapında bugün gelen turist bakımından 6. sırada. Gelir bakımından ise 8-9. sırada. Yani dünyanın ilk 10 turizm ülkesi arasında yer alıyor. Tabii ki Avrupa’nın ve Rusya’nın güneyinde bir sıcak iklim ülkesi olmaktan kaynaklanan avantajlarımız var." dedi.

Turistlerin sünyanın her yerinde sıcak iklim, deniz, güneş ve kum gibi tatil imkanları aradıklarını ifade eden Günay, "Ama bunun yanı sıra yemek lezzeti, geleneksel sanatlar, mimari, arkeoloji ve müzeler gibi başka alanlara da zaman içinde yöneliyorlar. Biz dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alan bir ülke olarak turizmimizi çeşitlendirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Bakan Günay, "Termal turizmi, kış turizmi, kongre turizmi, tarih turizmi ve şehir turizmi gibi alanlara yeni yatırımlar yaparak ve yeni tanıtım programları yaparak ziyaretçileri çekmeye çalışıyoruz. Genellikle Avrupa’nın kuzeyinden gelen ve sıcak özlemi çekenler öncelikle denizi tercih ediyor. Ancak 3. veya 4. kez geldiklerin de de bu denizi tercih ettikleri yerlerin ören yerlerini, sivil mimarlık örneklerini görmeye başlıyorlar." ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye Amerika’dan, Hindistan’dan, Çin’den veya Japonya’dan gelenler ise denize girmekten çok tarihi, turistik ve mimari yerleri gezmeyi tercih ettiklerini hatırlatan Günay, "Biz de son yıllarda daha çok bu hedeflere yönelmeye çalışıyoruz ve gelenleri bu alanlara çekmeye çalışıyoruz." dedi

"RUS TURİSTLERDEN MEMNUNUZ"

Sayıları her yıl artan Rus turistlerden memnun olduklarını dile getiren Günay, "Daha da artması için elimizden geldiği kadar uğraşıyoruz. Rusya’da yapılan bütün turizm fuarlarına katılıyoruz." diye konuştu.

Rus halkını "tarih içinde büyük serüvenler yaşamış; Dostoyevski’yi, Puşkin’i, Tolstoy’u, Çaykovski’yi içinden çıkarmış bir halk" diye nitelendiren Günay, şöyle devam etti: "Bu halkın çok derin bir tarihsel ve kültürel kökü var. Türkiye’de bu tarih ve kültür köküne hitap edebilecek bir ülke. Hem tatil yapıyorlar diledikleri gibi eğleniyorlar, hem de ören yerlerini görüyorlar. Örneğin Bizim bazı inanç turizm merkezlerimiz var. Trabzon’da Sümela Manastırı gibi, ya da Antalya Demre de Saint Nikola gibi. Bu alanlarda da çok sayıda Rus turisti görüyoruz. Bu yüzden Rus turistler bizim Türkiye’deki en yakın komşularımız ve misafirlerimizdir ve onların sayılarının 5 milyona 10 milyona çıkması için her türlü imkanı seferber etmeye çalışıyoruz. Sizinde bildiğiniz gibi vizeyi kaldırmak bu sayıyı oldukça hızlandırdı. Sanıyorum ki ilişkilerimiz turizm alanında daha da iyiye gidecek."

"SOĞUK SAVAŞ, İKİ ÜLKENİN BİRBİRİNİ YAKINDAN TANIMASINI ENGELLEDİ"

"Rusya bizim çok yakın bir komşumuz." diyen Günay, "Fakat 20. yüzyılda biz Soğuk Savaş'ın ortaya çıkardığı gerginlikleri yaşadık ve bu, iki ülkenin birbirini yakından tanımasını engelledi. O yüzden Türkiye’nin yaşlı kuşakları Rusya’yı pek fazla tanımıyor." ifadelerini kullandı. Türkiye’nin genç kuşakları ve genç işadamlarının Rusya’ya gelerek alışveriş merkezleri, oteller ve havaalanları inşa ettiğini vurgulayan Günay, "Bu sayede iş dünyası olarak iki tarafta birbirini daha yakından tanımaya başladı. Bizde eskiden sadece Moskova bilinirdi. Moskova da Soğuk Savaş yılları sırasında polis takibi altında gidilecek bir yer olarak kabul edilirdi. Şimdi insanlar bu St. Petersburg’un ne kadar güzel bir şehir olduğunu duyuyor ve Soçi gibi yerlerin turizm açısından ne kadar önemli olduğunun farkına varmaya başladı." diye konuştu.

Bakan Günay, Rusya’nın tanıtımı konusunda biraz daha gayret göstermesi halinde Türkiye’den gelen ziyaretçi sayısının artacağını ifade etti. Günay, "Çünkü Rusya bir yabancı için çok renkli, çok canlı ve çok güzel bir ülke." dedi.

"RUS TURİSTLERİN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Rus turistlerin başına bazen trafik kazası ya da gıda zehirlenmesi gibi istenmeyen olayların gelebildiğini ifade eden Ertuğrul Günay, "Bbiz bütün bu olaylara umursamaz bir şekilde uzaktan bakmıyoruz. Hepsine müdahale etmeye çalışıyoruz. Rus veya öteki misafirlerimizin sorunlarını gidermeye çalışıyoruz ve bu sorunlarında tekrar etmemesi için de elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz." dedi. Rus turistlerden de daha dikkatli olmalarını isteyen Günay, "Gelişigüzel araçlara binmemeleri, gelişigüzel yerlerde yemek yememeler, önemli. Böylece hem onların hem de bizim ilişkilerimiz, güvenliğimiz ve sağlığımız korunmuş olur." ifadelerini kullandı.

"AB'YE DAHİL OLMAK İSTERKEN RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Türklerin tarihi kökleri itibariyle Asyalı bir halk olduğunu hatırlatan Günay, "Batı bizim için bir demokrasi standardı oluşturuyor. Bir insan hakları düzeni ve evrensel hukuk düzeni anlamına geliyor ve o süreçten kopmak istemiyoruz. Yani demokratikleşme, çoğulculuk ve katılımcılık gibi ilkeler ve batının oluşturduğu kurumlar bizim için son derece önemli. Ama biz AB’ye dahil olmaya çalışırken Rusya başta olmak üzere doğulu komşularımız ya da Asyalı komşularımızla da ilişkilerimiz son derece geliştirmeye çalışıyoruz. Asya’da oluşacak olan bu tür dayanışma hareketlerinin içinde yer almaya da elimizden geldiği kadar çaba göstereceğiz." diye konuştu.