Çeşitli temaslar için Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyetinin yönetim merkezi Batum’da bulunan Bakan Yazıcı, ayrıca Batum’dan 20 kilometre mesafede bulunan Sarp ve Sarpi gümrük kapılarında da incelemelerde bulundu, Türk ve Gürcü gümrük görevlilerinden çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.
 
Kaçak sigara baskını
 
Yazıcı’nın incelemelerine Gürcistan Maliye Bakanı Dmitri Gvindadze de refakat etti. İncelemeler sırasında, Gürcistan’dan Türkiye’ye kaçak sigara sokmaya çalışan bir araç olduğu haberi iletilmesi üzerine Bakan Yazıcı, gümrük kontrol noktasına giderek, aracı bizzat denetledi. Trabzon plakalı aracın tavan kısmına yapılan gizli bölmede çeşitli marka onlarca karton sigara bulundu. Sigara karton ve paketlerinden birkaçını açarak kontrol eden Yazıcı, yetkililerden araç sahibi ve sürece ilişkin bilgi aldı. Yetkililer, konuyla ilgili işlemleri başlattıklarını, araç sahibinin hakkında “ülkeye kaçak sigara sokma” suçlamasıyla soruşturma açılarak, mahkemeye sevk edildiğini anlattı.
 
Pasaport gişesinde
 
Gümrük alanında araç sürücüleriyle de sohbet eden Bakan Yazıcı, burada bir tır sürücüsüne yolculuğu ve sınırda ne kadar beklediğini sordu. Batum’a margarin götürdüğünü söyleyen tır sürücüsü de, sınıra yeni giriş yaptığını, sınırda çok beklemediklerini anlattı. Sürücü, “Eskiden zorluklar yaşıyorduk ama şu an gerçekten iyi” dedi. Pasaport kontrolünden geçen vatandaşlarla da sohbet eden Bakan Yazıcı, ne gibi sıkıntılarla karşılaştıklarını ve pasaport işlemlerinin ne kadar sürede yapıldığını sordu. Pasaport kontrolündeki görevliler işlemlerin bir dakika sürdüğünü ifade ederken, vatandaşlar da pasaport işlemi sırasında bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Bakan Yazıcı, görevlilerin eğitimli köpeklerle yaptığı çalışmaları da izledi.
 
Gidiş-geliş ayrı olacak kaçakçılık engellenecek
 
ÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bir gişeye girerek, bilgisayar başında pasaport işlemleri yapan görevliyi izledi ve bilgi aldı. Sınırda ne tür sıkıntılar olduğu ve bu sıkıntıların hangi sebeplerden kaynaklandığı konusunda görevlilerden bilgi alan Bakan Yazıcı, sınır kapısında kuyrukların oluşmaması ve işlemlerin seri bir şekilde yapılması için Sarp gümrük kapısında kısmi modernizasyon çalışmaları başlatılacağını söyledi.
Bakan Yazıcı, görevlilerle yaptığı konuşmada kuyruk oluşmaması ve araç yığılmaması için yaya tüp geçidi, tır gibi büyük araçların rahat manevra yapmalarını sağlayacak platformalar inşa edileceğini dile getirdi. Yazıcı, sınıra gidiş-gelişin ayrı olacağını belirterek, “Gidenle gelen karşılaşmayacak ve böylece kaçakçılık
engellenecek. Kapıların açık olmasını istiyorum. Tüm işlemlerin seri bir şekilde yapılmasını ve 5 dakikada tamamlanmasını, sınırda kuyrukların oluşmamasını istiyorum” dedi. Yazıcı, bu konuyla ilgili bir proje hazırlanması talimatını verdi. Yazıcı, pasaport ve gümrük işlemlerinin seri yapılması için 15 yeni personelin buraya atanacağını da belirtti.