Sırbistan, Yugoslavya'nın parçalandığı dönemde fiili denetiminden çıkan Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanını reddetmiş ve konuyu mahkemeye taşımıştı.

BBC'nin haberine göre, Uluslararası Adalet Divanı ilk kez böyle bir davayla karşı karşıya kaldı.

Kosova'nın 2008'in Şubat'taki bağımsızlık kararını tanımayı reddeden Sırbistan, bu adımın uluslararası hukuka uygun olup olmadığına Adalet Divanı'nın karar vermesini istiyor.

Kosova ve Sırbistan'a 1999 yılında Kosovalı Arnavutlara yönelik şiddeti önlemek amacıyla NATO öncülüğünde hava saldırıları düzenlendi.

Bu sırada Belgrad'ın fiili denetiminden çıkan bölge 1999'dan geçen yıla kadar BM idaresinde ancak Sırbistan egemenliğinde kaldı.

Bölgenin nihai statüsünü belirlemeye yönelik görüşmelerde sonuç sağlanamayınca iki yıl kadar önce Kosova, bağımsızlığını ilan etti.

Bugünkü duruşma Sırp diplomatlar ve avukatlarının savlarını açıklamasıyla başladı.

Sırp heyeti, bölgenin tek taraflı ayrılmasının hukuğa uygun olmadığını belirtti. Ayrıca bunun bölgede geçici bir BM yönetimi kuran BM Güvenlik Konseyi kararını ve ülkenin egemenliğini çiğnediğini savundu.

Duşan Batakoviç durumun uluslararası hukukun bariz şekilde çiğnenmesi anlamına geldiğini ve Kosova'nın Sırbistan kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

Kosova heyeti de bugünkü duruşmalarda görüşlerini aktaracak.

Duruşmalarda Rusya, Çin ve ABD'nin de aralarında olduğu toplam 29 ülke savlarını ve görüşlerini iletecek.

Mahkeme ise kararını 10 duruşmadan sonra açıklayacak. Bu da bir kaç ay sürebilir.

Mahkemenin kararı bağlayıcı değil. Ancak bu karar benzer sorunlar için emsal niteliğinde olacak.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, BBC'ye açıklamasında mahkemenin kararının Kosova ile konu hakkında yeni müzakerelerin yolunu açmasını umduğunu söyledi.

Tadiç, "Mesele Kosova'nın Sırbistan ile yeniden birleştirilmesi değil. Kosova'nın bağımsızlığı da değil. Amaç beyaz bir sayfa açıp bir uzlaşma formülü bulmak için iyi niyetle görüşmelere başlamak" dedi.

Kosova ise bu konuda konuşulacak bir şey olmadığına inanıyor.

Kosova'nın bağımsızlık kararını şimdiye kadar aralarında Amerika Birleşik Devletleri, 22 Avrupa Birliği üyesi ve Türkiye'nin de bulunduğu yaklaşık 50 ülke tanıdı.

Sırbistan, daha fazla sayıda ülkenin bağımsızlık kararını tanımasını engellemek için yoğun çaba harcıyor.

Ülke nüfusunun yüzde 10'luk bölümünü oluşturan Sırplar da, Kosova'yı ülke olarak kabul etmiyor.

Sırplar daha çok ülkenin kuzeyinde bir kaç belediye içinde yaşıyor ve Sırbistan ile sıkı bağlarını koruyorlar./yeni şafak