Bağımsız Oyunların Evrimi: Garaj Projelerinden Yaygın Başarıya
Az parayla ve küçük ekiplerle büyük işler başarmanın en güzel örneklerinden biri de indie oyunlardır. Bağımsız olarak nitelendirilen bu oyunlar, bazen bir garajda bazen de bir öğrenci evinde kısıtlı imkanlarla geliştirildiğinden her zaman hikayesi olan projelerdir.
Peki, devasa imkanlara sahip firmalar varken bu tür bağımsız geliştiriciler nasıl başarılı olabiliyorlar? Büyük firmaların risk alma ihtimalleri düşükken, bağımsız geliştiriciler daha deneysel takılarak yeni imkanları kovalamakta ve başarıya farklı fırsatlar aracılığıyla varmaya çalışmaktadır. Bu yüzden, daha fazla deneme yanılma yoluyla sürekli proje geliştirebilmekte ve başarıyı zorlayabilmektedir.
Bağımsız oyunların aslında diğer oyunlarla ortak noktası aynıdır: insanları eğlendirmek. Bu konu tüm oyunlarda aranan en temel özelliklerdendir. Örneğin, Nesine websitesinde belirtildiği gibi bağımsız bir oyunun viral olması için eğlenceyi öncelemesi ve yeniliğe önem vermesi gerekmektedir.
Ne zaman gelişti?
Yarım asır geçen bir tarihe sahip olan bu sektörün ilk örnekleri, kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla ivme kazanmıştır. Özellikle milenyumdan sonra sektöre Steam gibi firmaların girmesi ile olayın rengi değişmiştir. Çünkü bağımsız geliştiriciler oyunlarını satabilecekleri uluslararası pazara mükemmel bir giriş yapmıştır.
Son dekatta ise stüdyo seviyesine ulaşan bu oyun türü, hatırı sayılır kazançlar elde etmiştir. Mesela Cobalt oyunu üreten stüdyo olarak bilinen Mojang 2,5 milyar dolara satılmıştır. Ülkemizde ise bu konudaki en güzel örnek Peak Games’tir. Yaklaşık 2 milyar dolara satılan bu şirket bağımsız oyunlara olan ilgiyi oldukça yükseltmiştir.
Tabiki Minecraft
Her oyunun bir ilki vardır. Tüm ilkleri elinde tutan bağımsız oyun ise tabiki Minecraft’tır. İlk milyon doları kazanmasının ardından bu pazarın sahip olduğu potansiyel gün yüzüne çıkmıştır. Oyuncuların, özellikle interaktif bildirim imkânı sunması, zamandan bağımsız kişiyi bağlaması ve üst seviye gelir elde etmesinden dolayı, Steam’da benzer oyunlara olan ilgiyi artırmıştır.
Bizim ülkenin kaderi
Komik ama gerçek olan şu ki, bizim ülkemizde yenilikçi olmak inanılmaz değerlidir. Örneğin, siz waffle dükkânı açtınız ve bu konsept tuttu. Çok kısa bir süre içerisinde sağınızda ve solunuzda aynı tarzda dükkanları görmeniz kaçınılmazdır. Çünkü biz yeni ve başarılı girişimleri kopyala yapıştır yapmakta süperizdir. Yani alışılmışın aksine en güvenli araçtan ziyade yeni şeyleri denemeyi severiz.
Bu başarıyı bağımsız oyunlar için göstermemiz de mümkündür. Biraz maymun iştahlılık gibi görünse de, birden fazla oyun geliştirip bir tanesinin başarısını yeterli görme ihtimali bizim için son derece makuldür. Hele ki başarı elde edilirse, bütün pazarın benzer oyunlarla dolması kaçınılmazdır.
Başarı basamakları
Artan oyun ve stüdyo sayısı tabiki başarı şansını düşürmekte ve bu yüzden geliştiriciler tarafından bazı taktiklerin uygulandığını görmekteyiz. Örneğin;
- Küçük nüans farklılıkları ile daha fazla oyuncu çekmeye çalışmak
- Riske girip geribildirim kovalamak
- Unreal engine gibi başarılı motorlara yüklenmek
- Network geliştirmek gibi çabaların olduğunu görmekteyiz.
Ayrıca, konferans gibi etkinliklerde boy göstererek daha fazla maddi destek almakta bu taktikler arasında yer almaktadır.
Eğlencenin yeri
Bağımsız oyunların eğlence sektöründe de etkili olduğunu görmekteyiz. 2 boyutlu oyunlarda dahil olmak üzere eğleneceye öncelik veren oyunları artan ilgiyle beraber artmaya başlamıştır. Asıl amacın, eğlenmek ve kafa dağıtmak olması nedeniyle beklenti hikâyeden ziyade görselliğe kaymıştır. Bu yüzden, bu oyunlarda patlayan şekerler, balonlar ve renkli bir akış bolca yer almıştır.
Neler olacak?
Rekabetin olduğu yerde kalitenin de olacağı aşikardır. Bu yüzden, bağımsız geliştiricilerin teşvik edilmesi gerekmektedir. Yetişen deneyimli geliştiricilerin, daha başarılı stüdyoları doğurması sayesinde, daha fazla insana iş imkânı olması da mümkün olacaktır.