Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan “Girişimciliğin Geliştirmesi İşbirliği Protokolü” kapsamına Aydın’da da öğretmenlere yönelik “Teknoloji ve Girişimcilik” konulu eğitim semineri düzenlendi. Aydın Öğretmenevi’nde başlayan seminerin açılışına İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın İŞKUR Eğitim Uzmanı Adnan Gönençer ve KOSGEB Kobi Uzman Yardımcısı Tuğrul Bıyıkçı ile seminerin ilk bölüme kabul edilen 20 Meslek Lisesi öğretmeni katıldı.

Aydın’da iki dönem halinde yapılacak olan Girişimciliğin Geliştirmesi İşbirliği Protokolü” eğitimleri 25 Haziran-06 Temmuz ve 03-14 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek. Seminere katılan Meslek Lisesi öğretmenlerine Bilişsel Yeterlilikler, Sosyal Yeterlilikler, Kişisel Yeterlilikler, Çoklu Zeka Kuramı, İlk İzlenimler ve Öğrenci Profilleri Etkinliği, Örnek Ders Oturumu, Öğrenci Çalışmalarının Değerlendirilmesi Etkinliği, Gözlem Becerileri ve Değişim Etkinliği, Rehber Becerileri Etkinliği ile Sınf Yönetimi Etkinliği konularında bilgiler verilecek.

AYDIN 3 YILDA 50 GİRİŞİMCİ İŞYERİ AÇTI

Öğretmenlere yönelik gerçekleşen seminer programı ile Aydın’daki girişimcilik eğitimleri hakkında bilgiler veren Aydın İŞKUR Eğitim Uzmanı Adnan Gönençer, “Girişimcilik eğitimini tamamlayan açık işsizlere devlet tarafından 27 bin TL’ye kadar destek veriliyor. Bu eğitimler ekonomik gücü olmayan kişilerin iş hayatına atılmasını katkı sağlamak için veriliyor. Bu yüzden düzenlenen seminerlere yoğun ilgi oluyor. Ancak toplumumuzda eğitimi tamamlayanın eline direk para verildiği gibi yanlış bir izlenim var. Devlet girişimcilik eğitimini tamamlayarak işyeri açanlara faturalamaya göre belli bir oranda geri ödeme yapıyor. Girişimcilik programının başlatıldığı günden bu yana geçen 3 yıl içerisinde Aydın’da 50 girişimci işyerini açtı. Bu işyerlerinde 250’ye kayık işçi istihdam edildi. Bunların en güzellerinden birisi Köşk’te kurulan mantar üretim tesisi oldu. Şimdiden 3 yıllık satışını bağlayan sadece bu tesiste 55 kişi çalışıyor. Bu konuda karşılaştığımız sıkıntılar konusunda bizim destek vererek çözüm sağlayan AYTO’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

Girişimcilik eğitimini tamamlayan kişilere KOSGEB tarafından sağlanan ‘Girişimcilik Desteği’ hakkında bilgi veren KOSGEB Kobi Uzman Yardımcısı Tuğrul Bıyıkçı da, “Girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerlerin Girişimcilik Desteğinden faydalanması için sadece sertifika alması yetmiyor. Aynı zamanda bir iş planı da hazırlaması gerekiyor. KOSGEB olarak son 3 yılda girişimcilik eğitimini tamamlayan 50’ye yakın girişimciye destek vererek işyeri açmalarına katkı yaptık” diye konuştu.

Girişimciliğin ekonomiye sağladığı faydalara işaret eden AYTO Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ise, “Girişimcilik eğitimleri başarılı ancak ekonomik gücü olmadığı için iş yaşamında kendine yer bulamayan kişilere destek vererek ekonominin gelişmesine katkı sağlamakla birlikte istihdam sorununun çözümü konusunda da büyük başarı sağlıyor. Şimdi de öğretmenlerimizin girişimcilik eğitimi alması bizleri çok memnun etti. Öğretmenlerimiz burada edindikleri bilgileri öğrencileriyle paylaşarak gelecekte Türkiye ve Aydın ekonomisine yön verecek nesillerin yetişmesine katkı sağlayacak. Girişimcilik eğitimlerinin başarılı sonuçlarını ben bizzat şahit oldum. Aydın’da aylar önce çarşının iç kesimlerinde işyerini açtığımız bir bayanın güzel bir yerde işyeri açtığını gördüm. Ben ilk başta işyerini değiştirdiğini sandım. Sonra öğrendim ki ikinci şubesini açmış. Kısa sürede işlerini geliştirerek 3 katlı işyerine ilave olarak 6 katlı bir işyeri daha açmış. Aydın ve Türkiye’nin geleceği açısından benzer örneklerin çoğalmasını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

“BAŞARILI NESİLLER BİZİM EN BÜYÜK GURURUMUZ”

Büyükşehir olma yolunda ilerleyen Aydın’ın hızla geliştiğine işaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre de, bu gelişme ayak uydurabilecek ve katkı sağlayabilecek nesillerin yetişmesinde öğretmenlerin rolünün önemine vurgu yaptı. Girişimcilik eğitimini bu yüzden önemsediklerini açıklayan Töre, şöyle konuştu: “Girişimcilik eğitimine katılan öğretmenlerimiz öğrencilerine ‘girişimcilik ruhunu’ aşılayacak. Tüm öğretmenlerimizin eğitimlerin ardından kaç öğrencisiyle bunları paylaştığını ve eğitimlerinin ardından öğrencilerin bunu nasıl hayata geçirebildiğini izlemeye çalışacağız. Mevkilerimiz farklı ancak hepimiz aslında eğitimciyiz. Yetiştirdiğimiz öğrencileri belirli bir yerde görmek bizler için en büyük onurdur. Bu proje Mesleki ve eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okulların, öğretmenlerini girişimcilik konusunda yetiştirmeyi amaçlıyor. Seminer süresince gerekli görüldüğünde gezi, gözlem ve incelemeler yapılacak. Semineri başarıyla tamamlayan öğretmenlerimize katılım belgesi verilecek”

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png