Aydın Valiliği, Aydın Belediyesi ve Kızılay Kan Merkezi işbirliği ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlaması gerçekleştirildi.

Mado tesislerinde düzenlenen toplantıya Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş"un eşi Aylin Coş, MHP Aydın Kadın Kolları İl Başkanı Serap Cambazoğlu, Ege Bölgesi Kızılay Kan Merkezi Genel Müdür Gökay Gök, Yeniasır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı ve Aydın"ın Kadın Sivil Toplum Örgütleri katıldı.

TÜRK KADINININ ROLÜ ÇOK BÜYÜK
1926 yılında Medeni Yasa"nın kabulü ve 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle, Türk kadınına dönemin koşullarına göre birçok gelişmiş ülkede görülmeyen kazanımlar sağlandığını belirten Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, bu kazanımlar sonucunda, Türk kadınının yaşamın her alanında önemli roller üstlendiğini, ülkemizin kalkınmasına ve demokrasinin güçlenmesine ciddi katkılar sağladığını ifade etti. Bugün, Anayasa Mahkemesi"nin başında bir kadın yargıcımız var diyerek sözlerine devam eden Başkan Çerçioğlu, “Yargıda, yasamada, yürütmede görev alan başarılı kadınlarımız var.

İş dünyasında, basında, eğitimde, çok başarılı, toplumumuzun yüz akı, kadınlarımız mevcuttur. Üniversitelerimizde kadın öğretim üyelerimiz başarılı hizmetler veriyorlar. Tüm bu gelişmelere karşın günümüzde kadın erkek eşitliği tam anlamıyla sağlanabilmiş değil. Hala, erkeğin hakkının kadından daha fazla olduğuna dair toplumsal kabul, yaşamı yönlendirmeye devam ediyor” dedi.

KADINLAR BASİT NEDENLERDEN DOLAYI KATLEDİLİYOR
Günümüzde, hak ve özgürlüklerini kullanamayan birçok kadınımız, kocasından izin alamadığı için doktora gidemeyen, yalnız sokağa çıkamayan, uğradığı şiddetten utanan, aynı emek karşılığında erkekten daha az ücret alan kadınların olduğunu hatırlatan Başkan Çerçioğlu verdiği örneklerde, “İşini yaparken, temizlik yaptığı evin penceresinden düşerek ölen ev işçisi Gültekiye Özmen, kocası tarafından öldürülen Ayşe Paşalı ve Bursa'da nefret cinayeti sonucu öldürülen İrem Okan'lar var.

Eşinden boşanmak istediği için sokak ortasında vurularak öldürülen Arzu Odabaş"lar var. 2010 yılında kadınlar, en acımasız işkencelerle, kafaları baltayla, testereyle kesilerek, diri diri toprağa gömülerek, yakılarak ve kurşunlanarak çok basit nedenlerle erkekler tarafından katledilmektedir” diye konuştu.

2010 YILINDA KADINA ŞİDDET REKOR KIRDI
Türkiye"nin 2010 yılında kadına şiddette rekor kırdığını vurgulayan Çerçioğlu, 2009 yılının da verilen istatistik sonuçlarına bakıldığında ürkütücü bir tablo ile karşılaştıklarını dile getirdi. Başkan Çerçioğlu, “Türkiye, kadına yönelik şiddette 2010 yılında rekor kırmıştır.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı"ndan ulusal basına verilen bilgiye göre 2010 yılının ilk 7 ayında Türkiye"de kadına yönelik işlenen suçlarda büyük artış yaşanmıştır. 2010 yılının ilk 7 ayında 226 kadın cinayete kurban gitmiştir.

Ülkemizde polisin sorumluluk bölgesinde, son 5 yılda töre ve namus yüzünden 1019 cinayet işlendiği belirtilmektedir. Aynı dönem içinde cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar kapsamında 478 kadın tecavüze uğrarken, 722 kadın taciz edilmiş. Aile içi şiddet kapsamında 6423 kadın şiddete maruz kalarak hastanelik olmuştur.

Kadın cinayetlerini önlemeye yönelik yasalar çok sınırlıdır. "Haksız tahrik", "iyi hal", "gelecek" gibi gerekçelerle kadın katillerine ceza indirimi verilmekte ve yeni çıkarılan Ceza Muhakeme Kanunu 102 gibi yasalarda katillerin lehine işlemektedir” diye konuştu.

Çerçioğlu, “Mecliste ve Devlet Kurumlarının her kademesinde, yaşamın her alanında olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün tüm kadınlarımıza başarılar getirmesini diliyorum” dedi.