Aydın"ın en önemli sorunlarının başında işsizlik gelmesine rağmen çalışacak insan bulunamıyor. İşsizliğin temel sorunlar arasında olduğu Aydın"da, nitelikli tarım ve hayvancılık, büro ve müşteri hizmetleri ve makine operatörlüğü gibi işlerde çalıştırılacak bin 321 kişi aranıyor. Eleman açığı bulunan işlerde çalışacak kişilerin en az asgari ücretli ve sigortalı olacağı öğrenilirken, bazı işlerde ise çalışacakların alacağı ücretin bin TL"nin üstünde olması öngörülüyor.
İŞKUR Aydın Şubesi Müdürü Zafer Alıcı 2010 yılında yenilenen verilerine göre Aydın"da 19 bin 723 işsizin bulunduğunu söyledi. İŞKUR"a kayıtlı işsizlerden 7 in 461"inin bayan olduğunu dikkat çeken Zafer Alıcı, 2010 yılında hedeflerinin üstünde işe yerleştirme yaptıklarını söyledi. 2010 yılında 2 bin 14 kişiyi işe yerleştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Zafer Alıcı, 2010 yılında belirledikleri hedefe aşarak 2 bin 294 kişiyi işe yerleştirdiklerini belirtti.
AYDINLI İŞSİZLER İŞ BEĞENMİYOR
En büyük sorunlarının başında işsizlikten ziyade işsizlerin iş beğenmemesi olduğunu dikkat çeken Zafer Alıcı, “2010 yılında özel firmalardan 3 bin 800 adet eleman talebi geldi. Biz de bu talepler doğrultusunda bize kayıtlı kişileri işverenlerle buluşmalarını sağladık. Bugüne kadar işyerlerine gönderdiğimiz binlerce kişiden 2 bin 479 kişi işe girdi. Bin 321 iş için ise halen eleman açığı var. Açık için yüzlerce kişiye işyerlerine gönderdik. Fakat işsizler işi beğenmiyor. Bu nedenle bazı işlere bir türlü eleman bulunamıyor. Açık olan işlere gönderilenler birçoğu işyerinin yaşadığı yere uzak olduğu gerekçesiyle kabul etmiyor. Diğer yandan işleri ve ücretleri beğenmeyen kesimler de oluyor. Bazı işçi taleplerinde de istenilen düzeyde eleman olmuyor” dedi.
2010 Yılında Aydın"da eleman açığı bulunan işler arasında müdürlük dahi bulunuyor. Bir çoğunun ücretini ve işini beğenmediği için Aydınlıların çalışmak istemediği işler arasında büro hizmetleri, niteliksiz iş, tarım işleri ve tesis ve makine operatörlüğü bulunuyor. Aydın"da Büro ve Müşteri hizmetlerinde çalışacak 46 kişi, hizmet ve satış elemanı 193 kişi, üst düzey yöneticiler ve müdür pozisyonunda 5 kişi, nitelik gerektirmeyen 614 kişi, nitelikli tarım hayvan ve su ürünlerinde çalışacak 2 kişi, profesyonel meslek mensubu 50 kişi, sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışacak 131 kişi, tesis ve makine operatörleri ve montajcı 84 kişi ve yardımcı meslek mensuplarında çalışacak 196 kişi olmak üzere çalışacak bin 321 kişi aranıyor.