Aydınpost’un edindiği bilgilere göre, Aydın Büyükşehir Belediyesi, 2018'de başlattığı imar yönetmeliği çalışmaları kapsamında inşaat sektörünü de yakından ilgilendiren odalardan görüş aldı. Bu görüşler doğrultusunda çalışma tamamlandı ve bakanlıkla iletişim halinde yönetmeliğe son şekli verildi.

YENİ YÖNETMELİK NE DİYOR?

1 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin 29. Maddesinin “c” bendinde;

“Ticaret+Konut kullanımı olan alanlarda ve zemin katında ticaret yapılabilen konut bölgelerinde; kat yükseklikleri konut katlarındaki kat yüksekliğini aşamaz" ifadesi en dikkat çekici bölüm oldu.

Yani, dükkanda yapsan her katı aynı yükseklikte yapılacak. 
Dükkan için 3 metre az, 4 metre iyi diyen müteahhit diğer katları da 4 metre yapmak zorunda. Bu durumda muteahhitlerin 4-5 katlı binada bir kat kaybına uğrayacağı görüşü savunuluyor.

SEKTÖRDE TARTIŞMA BAŞLADI

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni imar yönetmeliği, şehirde tartışmalara yol açtı. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin, 1 Eylül 2024 tarihinden önce belediyelere yapı ruhsatı talebinde bulunan ve halen işlemde olan başvuruların, son yönetmelik kapsamında değerlendirilmemesi talebinde bulunduğu, ancak bu talebin bakanlık tarafından reddedildiği öğrenildi.

EN BÜYÜK KRİZ EFELER'DE 

Özellikle Efeler'de inşaat sektörünün yeni bir krizle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. En fazla ruhsat başvurusunun yapıldığı Efeler Belediyesi’nde, 1 Eylül 2024 tarihinden önce yapı ruhsatı talebinde bulunmak üzere bekleyen 150 ruhsatın bulunduğu öğrenildi.

ÇERÇİOĞLU: NİHAİ KARARI BAKANLIK VERDİ
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yeni imar yönetmeliği hakkında yaptığı açıklamada, “Son deprem göstermiştir ki, binaların yapılış tarzı ve güvenliği vatandaşlarımız için büyük önem arz etmektedir. 2018’den bu yana yaptığımız çalışmaları nihayete erdirdik. Katkı veren oda başkanlarıyla görüştük, İmar Komisyonu üzerinde çalıştı, bakanlığa gönderdi ve gerekli düzeltmeleri yaptık. Deprem yok sayılarak yapılacak imara karşı olduğumuzun bilinmesini isterim. Bizim için önemli olan vatandaşlarımızın talepleridir. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak, 1 Eylül 2024 tarihinden önce belediyelere yapı ruhsatı talebinde bulunan ve halen işlemde olan başvuruların, yeni yönetmelik kapsamında değerlendirilmemesi yönündeki talebimize Bakanlık tarafından uygun değildir yanıtı aldık” dedi.

AK PARTİ GRUBU SÜRECİ SESSİZCE İZLEMİŞ

Öte yandan, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti grubunun yeni imar yönetmeliğinden haberdar olmadığı öne sürüldü. BŞB Meclis toplantısında konu gündeme gelene kadar, AK Parti grubundan herhangi bir talep ya da itiraz gelmemesi de dikkat çekti.

TİCARET ODASI ÖNCESİNDE KILINI KIPIRDATMAMIŞ 
İnşaat sektöründe 1000’in üzerinde üyesi bulunan Aydın Ticaret Odası’nın da imar yönetmeliği çalışmaları kapsamında Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı bir görüş belirtmediği öğrenildi.
Aydınpost’un edindiği bilgilere göre, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken’in, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 

İmar yönetmeliği değişikliğinden olumsuz etkilenen AYTO üyelerinin şoka girdiği ve Hakan Ülken başta olmak üzere yönetim kuruluna ve inşaat komitesine tepkili olduğu kaydedildi.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİ BAŞKANI: GÖRÜŞ BELİRTEN TEK ODA BİZ OLDUK
Aydın İnşaat Mühendisleri eski başkanı Özlenen Alcı konuyla ilgili olarak Aydınpost’un sorularını yanıtladı.

Eski Başkan Özlenen Alcı, "Bu yönetmeliğin maddesi biz inşaat mühendislerini bağlamaz. Yönetmeliğin gereğini yaparız. Aydın Büyükşehir Belediyesi bundan sonra Aydın'da bütün binalar tek katlı olacak derse, buna da itiraz etmeyiz. Bu yönetmeliğin maddesi kat karşılığı sözleşme yapan müteahhitleri sıkıntıya sokar. Aydın Büyükşehir Belediyesi yönetmelik üzerinde çalışma yaptığı dönemde, 2020 yılında tüm odalardan görüş istedi. 

İMO Başkanlığım dönemimde görüş vererek Büyükşehirle yönetmelikle ilgili toplantı yapan tek oda biz olduk.
Başta Ticaret odası olmak üzere diğer odalar üyeleri için hayati önem taşıyan bu yönetmeliği ciddiye bile almadı.

Ticaret odasının yönetmeliğin tamamını yazdıracak gücü ve bütçesi olmasına rağmen, lütfedip üyesini ilgilendiren yönetmeliğin maddelerine dahi bakma gereği duymadı.

Ticaret odası, bakanlık nezdinde görüşmeler yapıp sorunları çözebiliyorsa, önce müteahhitleri yapı denetimlerin kucağına atan yönetmelikleri, fahiş otopark bedellerini çözmeli" diye konuştu.

AYDIN TİCARET ODASI'NDAN MESAJ

Aydınpost'un haberinin ardından Aydın Ticaret Odası tarafından gönderilen sms de şu ifadeler kullanıldı;

"IMAR YÖNETMELIGINE ILISKIN  ODAMIZDAN GÖRÜS ISTENMEMISTIR"

"Aydin Büyüksehir Belediye Baskanligi Imar Yönetmeligi ile ilgili hazirlanmasi ve yürürlüge girmesine kadar gecen sürecte Odamizdan sözlü, yazili görüs isteme ve toplanti daveti dahil olmak üzere Odamizla herhangi bir temasta bulunulmamis, konu bizden bagimsiz ilerlemistir. 
Teknik bir konu, Ticaret Odasindan görüs alinmaliydi alinmamaliydi tartismasindan bagimsiz olarak;
Müteahhitlik ve Mühendislik sektörlerinden kayitli Üyelerimizin yürürlüge giren yönetmelikten kaynakli uygulamada yasadiklari sorunlar nedeniyle cözüme yönelik lobi faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz."

AYDIN BŞB'DEN AÇIKLAMA

Bu gelişmenin ardından ise Aydın BŞB tarafından bir açıklama yayımlandı;

"1 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Aydın İmar Yönetmeliği onay sürecine ilişkin kamuoyunun aydınlatılması adına aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği hasıl olmuştur.

Aydın İmar Yönetmeliği çalışmaları kapsamında 2018 Mart ve Haziran aylarında 17 ilçe Belediyesine yazı yazılarak görüş ve önerileri istenmiştir.

İlçe belediyelerinden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlanan Aydın İmar Yönetmeliği taslağı 10.06.2020 tarihli resmi yazımız ile 17 ilçe Belediyesine ve ilgili teknik meslek örgütleri olan Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Jeoloji mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası şube ve temsilciliklerine gönderilerek taslak hakkında görüş ve önerilerinin tarafımıza iletilmesi istenmiştir. Gelen görüş ve öneriler doğrultusunda taslak yönetmelikte düzenlemeler yapılarak 13.10.2020 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisine sunulmuş ve imar komisyonu tarafından incelenmesi sırasında 05.03.2021 tarihinde Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Aydın İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği tarafından bildirilen görüşleri de değerlendirilerek yönetmeliğe son hali verilmiş olup Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulmuştur. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 22.09.2022 tarihli yazısı ile yönetmelikte düzeltmeler yapılması istenmiş olup bu tarihten yönetmeliğin resmi gazetede yayımlandığı tarihe kadar depremle ilgili ilave tedbirlere ilişkin eklemeler de yapılarak birçok defa mail ve resmi yazı ile düzenlemeler yapılmış ve bu doğrultuda oybirliği ile Büyükşehir Belediye Meclis kararı alınarak Bakanlık onayına sunulmuştur. Söz konusu taslak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayından geçerek 01.09.2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Halkımızın can ve mal güvenliğini gözeterek; katılımcı bir yöntemle, ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketlerinden dersler çıkarılarak hazırlanan bu yönetmelik, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının afet öncesi hazırlıklarının önemli bir ayağını oluşturmaktadır.

Aydın'da 11 bin 500 adet sentetik hap ele geçirildi Aydın'da 11 bin 500 adet sentetik hap ele geçirildi

Kamuoyuna saygıyla arz olunur."