Değerli Aydınlılar,

Geçen hafta Aydınımıza sivil uçuşların yapıldığı havaalanı konusunu yazmıştık. Bu hafta Aydınımıza Devlet Tiyatroları neden gereklidir veya “Devlet Tiyatroları” için gerekli ortam ve altyapı var mıdır sorularına cevap arayalım.

Bir şehirde hava alanı olması şehre maddi zenginliği için yapacağı katkı tartışılabilir ancak kültürel zenginliği getirir anlamı çıkmaz. Bazı şartların oluşması kaydıyla bir fark oluşturabilir. Bir şehirde sağlam bir tiyatro geleneğinin bulunması,  faydalanmasını bilirseniz ucu açık bir kültürel zenginlik sağlar ve yine şehrin maddi zenginleşmesinin fikri alt yapısını hazırlar. Tiyatronun yüzlerce yıllık bir geçmişi ve derin bir fikri temelleri var. Tiyatroyu entelektüel birikimin ve total bir kalkınmanın fikri zeminin hazırlanmasının alt yapılarından bir  olarak neden değerlendirmeyelim?

Türkiye’de 22 şehirde Devlet Tiyatroları (DT) Müdürlüğü yani sahnesi var. Aydınımız neden bunlardan bir olmadı veya olamadı? İl merkezinde gayet güzel ve teknik donanımı olan iki tiyatro sahnemiz var. TÜİK Yaşam Memnuniyeti Araştırmasından öğrendiğimiz Aydınımızda sinema ve tiyatro seyirci sayısı 100 kişide yüzde 64,4.Gelen turnelerde doluluk oranı yüzde 90’ların üzerinde. Bizim, tiyatroya yıllarca emek vermiş bir şahsiyet olan Şükran Güngör gibi Hidayet Sayın gibi değerlerimiz var. Aydınımız neden bir tiyatrolar şehri olmasın veya anılmasın? Hava alanı için harcayacağımız emek neden Devlet Tiyatrolarının Aydın’a gelmesi için harcanmasın?

Tiyatronu sağlayacağı faydaları içinde bulunanları katmadan sadece seyirciler açısından bakarsak;
Toplumun bir üyesi olarak özeni aşılar; Kamu bilincini sağlar; Sorunlar, üzerinde düşünmeyi, yargılamayı öğretir;  Sanatın geliştirici, değiştirici' gücünü gösterir ve insanı çok yakından tanıtır. Toplumunu bilinçlendirir, sorunlara nesnel gözle bakılmasını sağlar;  Düşünce gücünü ve özgürlüğünü öğretir;  Toplumun aşama yapmasındaki süreyi kısaltır;  Toplum duyarlığını artırır;  Toplumu ortak bir estetik seviyeye çıkarır;  Birey-toplum ilişkilerinin kökenine iner ve toplumun kültür birikimini yansıttığı oranda, bu birikimin zenginleşmesine aracı olur.  Ulusal kimliği pekiştirir.(1)

Şimdi yukarıda sayılan bu kadar birikimi indireceğimiz bir uçağa sığdırabilir miyiz? Bunun olması için Aydın BŞB Şehir tiyatrolarından daha büyük organizasyona ihtiyacımız var ve bu neden devlet tiyatroları olmasın? Bu şehrin fazla uzak olmayan bir zaman içerisinde kasabalılaşmak ile şehirlileşmek  (sosyolojik olarak)  arasında bir tercih yapması gerekebilir. Yapmalıdır da. Bu bir zihniyet değişimini gerektirir ve getirir. Bu değişimi en az sorunla yapmamıza yardımcı olabilecek bir kültürel argüman olarak Devlet Tiyatroları neden düşünülmez? Ayrıca bu zihniyet değişimine hazır mıyız değil miyiz? Belki de cevap bulunması gereken soru bu.

 Bu ilin Uluslararası Şükran Güngör tiyatro festivali gibi bir etkinliği olsun katılımcıları geçtim, en basitinden oyunları izleyecek seyircilerin yürüyüşü bile değişir. Yaşayacağız ve göreceğiz inşallah.

 

 Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çökerler. (CICERO)

 

(1)   Kaynak:  http://www.dersimiz.com/bilgibankasi