ADÜ Hastanesi, yaşadığı finansal sorunlar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile "Global Bütçe" protokolü imzaladı.

Anlaşmaya göre üniversite bütçesi ile yönetilen ancak maddi sorunlar yaşayan ADÜ Hastanesi’ne SGK Başkanlığı tarafından belirlenen miktarda para ödemesi yapılacak. Üniversite hastanelerinin son yıllarda ekonomik durumunun pek de iyi olmadığı biliniyor.

Konu hakkında Aydınpost'a açıklamalarda bulunan Aydın Tabip Odası Eski Başkanı Metin Aydın, SGK’nın, tıp fakültelerine sağlık hizmeti üretme maliyetlerinin çok altındaki değerlerde geri ödeme yapması nedeniyle Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nin iflasın eşiğine geldiğini söyledi.

Metin Aydın, ADÜ Rektörü Cavit Bircan'ın da daha önce konuyla ilgili olarak mevcut haliyle hastanenin yönetimini daha fazla idare edemeyiz dediğini hatırlatarak, "Protokol sonrası ADÜ Hastanesi yönetimi tasarruf tedbirlerine gidecekler. Masrafları azaltmak için personel çıkartmak zorunda kalacaklar. Döner sermayeden kendine düşen payı alamayacaktır. Bazı tetkikler istenmeyecektir. Hem tedavi hem tetkikte kısıtlamalara gidilecektir. Hekimler istediği ilacı vermek, istediği tedaviyi uygulamak konusunda sıkıntıya düşeceklerdir.Hastane yönetiminin hekimlere daha düşük masraflı, kalitesiz ürünleri kullanın diye bir dayatması olacaktır. Özellikle yıllardır sorun olan asistanların nöbet ücretlerinin ödenmesinde azalmaya gidilecektir" dedi.

Metin Aydın üniversitelerin 3. basamak sağlık kuruluşları olduğu için çok fazla masrafları olduğunu belirterek "Tıp fakültelerinde personel harcamaları, işletme giderleri, yatırım, bakım, onarım, araştırma giderleri gibi birçok kalem tıp fakültesi döner sermayesinden karşılanıyor. Üniversitelerin gelirleri giderleriyle doğru orantılı olarak artmadığı için hastane borçlanıyor. Bu borçlanmadan dolayı Sağlık Bakanlığı hastaneye el koyabiliyor. Yaşanan tüm bu olaylar sağlıkta ki dönüşümün komplikasyonudur. Mesela Aydın'daki hastanelerde yaşanan yatak sıkıntısı. Mesela ADÜ Hastanesi'nin acilinde bir iki yıldır hayati önem taşıyan ilaçlar bulunmuyor" diye konuştu.