Nazilli ilçesinde 1976/4 tertip gittiği askerde çocukluktan kalma hafif derecede debilite teşhisi konarak erken terhis edilen Murat Karahemşeri, çocukluktan kalma hiçbir rahatsızlığının olmadığını öne sürerek, “Askere gitmeden gerek Askerlik Şubesi’nden gerekse sağlık ocağından askere elverişlidir diye sağlam raporu verdiler. Ardından Manisa Kırkağaç’ta acemi birliğimi tamamladım. Jandarma olarak gittiğim Bingöl Karlıova’da ise 3-4 ay sonra terör olayları yaşandı. Ben bu olaylardan çok etkilendim ve psikolojim bozuldu. Beni tedavi etmek için önce Elazığ, ardından da Diyarbakır Askeri Hastanesi'ne götürdüler. Diyarbakır Askeri Hastanesi'nde bana çocukluğumdan beri motor ve mental gelişimimin yaşıtlarıma göre geri kaldığı, belli bir test uygulayarak bana hafif derecede debilite olduğum rapor edildi. Madem çocukluğumdan beri ben rahatsızdım bana sağlam raporu vererek nasıl askere aldınız” diye konuştu.

“ASKERİYENİN RAPORU GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Askerde yaşadığı psikolojik nedenlerden dolayı erken terhis olduktan sonra Mehmetçik Vakfı’nın önce kendisine maaş bağladığını, ardından da askeri raporu gerekçe göstererek maaşı kestiğini söyleyen Karahemşeri, “Askerden erken terhis olduktan sonra Mehmetçik Vakfı 2009 yılında bana maaş bağladı. Fakat 2013 yılında bunu rahatsızlığımın çocukluktan kalma olduğunu gerekçe gösterip kestiler. Önce maaş bağlıyorlar, ardından kesiyorlar. Derdimi kimseye anlatamıyorum. Ben askerde yaşadıklarımdan sonra rahatsızlandım. Bunun sonucunda bana ilk başta yüzde 50, ardından da yüzde 70 özürlü sağlık raporu verildi. Askeriyenin verdiği rapor gerçeği yansıtmıyor. Raporda ilkokulu 8 yılda bitirdiğim yazıyor. Fakat şu anda ilkokulu 5 yılda bitirdiğime dair elimde ilkokul diplomam var. Mehmetçik Vakfı’nın maaşımı kesmesinin ardından zor günler geçiyorum. Bu raporun incelenmesini ve kanuni hakkımın geri verilmesini istiyorum” dedi.

NAZİLLİ BEDENSEL ENGELLİLER BAŞKANI ÇINKIT: “ZOR DURUMDALAR”

Murat Karahemşeri’nin Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı’ndan aldığı maaşın kesilmesinin ardından maddi olarak zor günler yaşadığını söyleyen Nazilli Bedensel Engelliler Başkanı Ayşe Hişil Çınkıt ise “Murat askerden geldikten sonra yüzde 70 özürlü raporu aldı. Derneğimize üye birisidir. Hem kendisi hem de hanımı engelli ve çalışamamaktadır. Her ikisi de engelli maaşı alarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Mehmetçik Vakfı’ndan aldığı maaş ta kesilince çok zor günler yaşamaya başladılar. Zaman zaman biz de maddi olarak yardımcı oluyoruz. Rahatsızlığının askerden sonra olduğunu bir türlü anlatamadı. Devletin bu konuda yardımcı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

20160114aw631801_02.jpg