Barbaros Bulvarı’ndaki Barok Halı mağazasında gerçekleştirilen toplantıya, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Ticaret Odası Meclis Başkanı Mahmut Öztaş ve Belediye Meclis Üyesi Nail Özazman ile çarşı esnafı ve esnaf temsilcileri katıldı. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın davetli olduğu halde katılmadığı toplantıda, belediye meclis üyeleri tarafından temsil edildi. 

Toplantıda konuşan Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, çarşılardaki satışların artması için 3 konunun çok önemli olduğunu belirterek, bunların “satacak ürün”, “mekan” ve “güven” olduğunu söyledi. Öncelikle satılan ürünün Kuşadası ile özdeşleşmesi ve Kuşadası’na özgü ürünler olması gerektiğini belirten Kaymakam Aksoy, bu konuda Kuşadası’nı en iyi anlatan hediyelik eşya yarışması açabileceklerini ifade etti. İkinci önemli konunun mekan ve atmosfer olduğunu, gelen turistlerin “burayı mutlaka görmeliyim, görmeden gitmemeliyim” demesi gerektiğini belirten Aksoy, üçüncü önemli konunun da güven olduğunu belirtti ve bu üç unsurun sağlanması durumunda satışların 5’e katlanacağına emin olduğunu kaydetti. Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, ayrıca tarihi Kaleiçi için, Koruma Kurulu, belediye, ticaret odası ve mimarlar odasının yer alacağı ve çarşı esnafının da onayının alınacağı bir proje yaptırabileceğini kaydederek, ancak kısa vadedeki sorunlar için Kaymakamlık olarak hemen harekete geçeceklerini, hanutçuluğa asla taviz verilmeyeceğini, emniyet güçlerinin artırılacağını ve aydınlatma, trafik gibi sorunların hemen çözüleceğini ifade etti.
Kuşadası Belediye Meclis Üyesi Nail Özazman ise göreve kısa bir süre önce geldiklerini ve 7 Mayıs’ta Müdürlüklerin yeniden kurularak, kurumsal bir yapı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Turistik çarşılarla ilgili konularda esnafla birlikte karar verileceğini dile getiren Özazman, trafik ile ilgili konularda komisyonun çalıştığını, imar planlarının ve yönetmeliklerin yeniden ele alınacağını kaydederek, işportaları ve seyyar satıcıları tamamen kaldıracaklarını belirterek, Çarşamba Pazarının ise tamamen kaldırılamayacağını, ancak mağazalardaki ürünlerin orada satılamayacağını vurguladı.
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ise çarşılardaki sorunların yıllarca tartışıldığını ve sıkıntıların Kuşadası Ticaret Odası tarafından hazırlanan raporlarda da yer aldığını söyledi. Sorunların çözüm aşamasında hep bir ayağın eksik kaldığını belirten Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, 2012 yılında tur operatörleri, Belediye ve Ticaret Odası’nın da yer aldığı, kruvaziyer müşterilerinin çarşılarda daha fazla dolaşmasını sağlamak amaçlı yapılan protokolü örnek vererek, “bir protokol yapıldı, ancak uygulanamadı” dedi. Kuşadası Ticaret Odası tarafından hazırlanan ticari envanter raporunda da görüldüğü gibi Kuşadası’nın Marina-Vergi Dairesi-Küçükada üçgeni arasında sıkıştığını söyleyen Akdoğan, önümüzdeki günlerde Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın da katılacağı Yönetim Kurulu toplantısında, bu sorunları kendisine ileteceklerini ifade etti. Kuşadası’nda tabela kirliliği olduğunu söyleyen Akdoğan, Kuşadası Ticaret odası olarak yönlendirmeler ve barkovizyon ile ilgili bir çalışma başlattıklarını belirtti. Faaliyete geçen Kongre Merkezi’nin de çarşılara fayda sağlayacağını ve Kuşadası’nın ikinci limanı olacağını ifade eden Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, yerli turiste daha fazla önem gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Toplantının sonunda yeniden konuşan ve bir değerlendirme yapan Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, satılan ürünlerin ihtiyaçlara uygun ve Kuşadası’na özgü olması ve geliştirilmesi gerektiğini tekrar hatırlatarak, çarşılardaki atmosferin mutlaka iyileştirilmesi ve güvenin sağlanması gerektiğini söyledi ve toplantının çok verimli olduğunu, bu tür toplantıların ve sohbetlerin daha sık yapılması gerektiğini belirtti.