Efeler ilçesinde yaşayan Hatice Muti, kardeşi Tuğba Enginyurt’un yardımı ile günlük hayatta çok kullandıkları temizlik malzemelerinin doğalını üretmeye karar verdi.

Altı yıl süren bir çalışmanın ardından tesisin bütün alt yapısını hazırlayan Muti ve Enginyurt, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Aydın İl Müdürlüğü’nden aldıkları 340 bin liralık hibe desteğiyle hayalini kurdukları tesisi, Demirciler Sitesi’nde kurup hizmete açtı.

NatureWash markası adı altında üretim yapan Muti, ülke ekonomisine büyük bir katma değer sağlayacak tesisi törenle hizmete açtı.
Tesisin açılış kurdelası KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, Hatice Muti ve Tuğba Enginyurt tarafından kesildi.

6 kişiye istihdam sağlayan ve kente modern bir tesis kazandıran Muti, zeytin yağı, ayçiçek yağı ve Hindistan cevizi yağından oluşan ve ekolojik olarak dönüşebilen temizlik ürünleri üretimine başladı.  

Bulaşık makinesi için jel deterjanı, çamaşır deterjanı, el deterjanı ve çok amaçlı yüzey temizleyici üretimi yapan Enginyurt, gerekli laboratuvar sonuçlarını aldıktan sonra Avrupa’ya ihracat yapmaya başlayacaklarını söyledi.

YÖRESEL ÜRÜNLER KOZMETİĞE DÖNÜŞÜYOR

KOSGEB’in ekipman ve teçhizat desteği verdiğini belirten İl Müdürü Sadullah Dülger, “Pandemi sonrasında doğaya zarar vermemenin çok daha önemli olduğu bir duruma geldik. Sağlıklı ürünlerin çok önemli hale geldiği bir konumdayız. Bu noktada doğaya saygılı, doğa dostu ürünleri geliştiren kadın girişimcilerimizi tebrik ediyoruz. Yöremiz, özellikle tarım ürünlerinin üretildiği bir bölge. İncir, zeytin ve kestane başta olmak üzere birçok tarım ürünü var. Ancak bu tarım ürünlerinden nitelikli sanayi ürünü üretilmesi gerekiyor. Burada da girişimcimiz, kullanılmamış saf zeytinyağından, saf Hindistan cevizi yağından, saf incir çekirdeği yağından çeşitli ürünler üretecek. Yöremizde üretilen ürünlerin özlerini çıkartarak bunları kimya sanayi ile kozmetiğe dönüştürecek. Sabun, deterjan, yüzey temizleyici üretecek. Girişimcilerimize toplam 340 bin TL destek sunacağız. Diğer programlarla da girişimcimizi desteklemeye devam edeceğiz. Aydın’ımıza hayırlı olsun.” dedi.


YÜZDE 100 DOĞAL ÜRETİM

İki çocuk annesi Hatice Muti, ev hanımı olduğu için günün büyük bir bölümünü temizlik ile geçirdiklerini ve sık sık temizlik malzemeleri kullandıklarını söyledi.
Temizlik ürünlerindeki kimyasalların çocuklarına zarar vermesinden endişelenen Hatice Muti, doğal temizlik ürünleri üretmeye karar verdiğini söyledi. Bunun üzerine kardeşi ile birlikte bu sektöre atıldıklarını belirten Muti, “Ev hanımları olarak en çok ilgilendiğimiz ürünler, temizlik ürünleri. Sabun, şampuan, bulaşık deterjanı olsun, biz doğallıktan yanayız. Ben ve iki çocuğumda alerjik reaksiyonlarımız fazla olduğu için ilaç kullanmaktansa ‘Biz doğaya ve insanlığa ne yapabiliriz?’ diye düşündük. Doğal, saf, yüzde 100 bitkisel, doğaya ve insanlığa zarar vermeyen ürünler üretmeye başladık. Ürünlerimize güveniyoruz. Her konuda destek veren KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İNSAN VE DOĞA ODAKLI ÜRETİM

Günlük üretim kapasitelerinin 3 ton olduğunu açıklayan Tuğba Enginyurt, hammaddenin yüzde 70’ini kendilerinin ürettiğini söyledi. Bulaşık deterjanı, bulaşık makinesi jel deterjanı, çok amaçlı yüzey temizleyici ve konsantre çamaşır deterjanı üretimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Enginyurt, büyük bir başarı örneği sergilediklerinin altını çizerek, “Aydınlı kadınlar, tüm Türkiye’deki kadınlara bence bir ilham kaynağı olmalı ve özellikle otoimmun rahatsızlıklarıyla mücadele eden insanların pes etmemesi, doğal beslenmesi, ekolojik yaşaması ve ne yapabiliriz de biz doğaya faydalı olabiliriz diye düşünmesi lazım. Biz temiz toprak, su, hava istiyoruz ve çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak istiyoruz. Bizim çalışmalarımız bundan sonraki AR-GE sürecimiz, insanlık ve doğa adına olacak.” şeklinde konuştu.