GIDA GELECEĞİN DÜNYASININ EN ÖNEMLİ SİLAHI

Günün önemine dair açıklama yapan Efeler Ziraat odası yönetim kurulu başkanı Mehmet kendirlioğlu çiftçi ve çiftçiliğin tarifini yaptığı açıklamasında gıda geleceğin en önemli silahı olduğunu belirtti. Kendirlioğlu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu‘nun (IFAP) 14 Mayıs 1984 yılında Hindistan’da yapılan Genel Kurulunda, çiftçilik mesleğine ve sorunlarına tüm dünyada farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanması teklif edilmiş ve kabul edilmiştir.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonuna üye tüm ülkelerde aynı zamanda kutlanılmasına başlanmıştır. Bu günde, gerçekleştirilecek çeşitli faaliyetlerle dünyanın her tarafında tarımsal üretim yaparak, insanlığın ihtiyaç duyduğu gıda maddeleri üretimini gerçekleştiren çiftçilik mesleğinin, toplum için taşıdığı önemin ortaya konulması, tarımın dolayısıyla çiftçilik mesleğinin sorunlarına kamuoyunun dikkatlerinin çekilmesi hedeflenmiştir.

Ülkemizde Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin de üyesi bulunduğu ve yönetiminde yer aldığı IFAP, bugün maddi sorunları nedeniyle kapanmasına rağmen geleneksel olarak tüm dünyada bugünün kutlanmasına devam edilmektedir.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlarken öncelikle çiftçiliğin ne olduğunu ve çiftçinin kim olduğunu bilmemiz gerekir;

6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununa göre çiftçilik;

Ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla yahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini, bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirilmesini, muhafaza ve pazarlamasını ifade etmektedir.

Çiftçi ise, çiftçilik faaliyetlerini mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir ekim veya yetiştirme devresi yapanları tanımlamaktadır.

Bilmemiz gereken diğer önemli bir husus da çiftçiliğin neden önemli olduğudur.

Gıda, dünyada hayatın devamı için olmazsa olmaz ihtiyaç maddesidir. Geleceğin dünyasının en önemli silahıdır. Gıda üretiminin de temel kaynağı, başta o ülkedeki doğal kaynaklar kullanılarak yapılan bitkisel, hayvansal ve ormancılık ürünleri üretimleridir. Çiftçilik bu kaynakları gıdaya çeviren, ürünlere değer kazandıran ve ekonomiye katkı sağlayan meslek dalıdır. Çiftçilik, dünyada gıda üretiminin can damarıdır. Dünyayı besleyen ve başta gıda sanayi olmak üzere çeşitli sanayi kollarına hammadde temin eden meslek gurubudur.

Gelişen teknoloji ile birlikte çeşitlenen tarım teknikleri, geliştirilen bitki tohumları, fide ve fidan yanında, damızlık hayvanlar çiftçilik faaliyetinde de önemli gelişmeler elde edilmesine imkan vermiştir. İnsanlığın gıda güvenliğinin sağlanmasında çiftçilere büyük roller düşmeye başlamıştır.”dedi

ÇİFTÇİLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Dünyada artan nüfus ve daralan tarım alanları karşısında tarımsal üretim daha da önemli hale geldiğinin altını çizen Efeler Ziraat Odası yönetim kurulu başkanı Mehmet Kendirlioğlu “ Bu süreç ülkelerin gelecekteki varlıklarını ve gıda güvenliklerini tehdit etmeye başlamıştır. Ayrıca doğal kaynakların hatalı kullanımı sonucu artma eğilimine giren küresel iklim değişikliği ve yaşanan doğal afetler karşısında, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm ülkeler gıda üretimlerini güvence altına almak için doğal kaynaklarına ve tarımsal üretimlerine daha da önem vermeye başlamışlardır. Nitekim, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’da konunun ne denli önemli olduğunu her fırsatta dünya kamuoyuna duyurmaktadır.

Yine bir 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlarken, halkımızın besin maddesi ihtiyacını karşılayan, iç ve dış ticarete konu olan ürünleri ve malları üreten, istihdam imkânı sağlayan çiftçilerimize sahip çıkalım, destekleyelim.

Efeler Ziraat Odası ve Koordinasyon Kurulu olarak; Belirlediğimiz bu sorunlar ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar, İlimiz milletvekilleri, Kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunduk ve bulunmaya da devam edeceğiz.

Tarımını ve gıdasını güvence altına alamayan, üreticisini koruyamayan bir ülkenin gelişmesinin mümkün olamayacağını unutmayalım.

Gelişmiş ülkelerdeki sektörler arasındaki dengeye ne kadar dikkat edildiğini görmezlikten gelmeyelim. Artık tarımsal ürünlerin bir silah, bir tohumun altın değerinde olduğunu göz ardı etmeyelim.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ardından ister politikacı, ister sade bir vatandaş olarak, Gıda güvenliğimiz ve geleceğimiz için;

Çiftçimize ve Çiftçi Kuruluşlarına güvenelim. Bu ülkenin kendi kaynaklarıyla yarınlara taşınacağını, sosyal refaha ulaşacağını ve kalkınacağını unutmayalım. Bu vesileyle tüm Aydın ve ülke çiftçisinin bu özel günlerini kutlar, alın terlerinin karşılığını almasını dileriz.” diye konuştu.

whatsapp-image-2019-05-14-at-10.52.45.jpeg