Aydın Halk Oyunları Topluluğu (AYHOT) Başkanı Hakan Kallemoğlu yaklaşık 10 yıldan beridir anasınıfından başlayarak ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine folklor dersleri verdiklerini söyledi. Her yıl okulların eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte Aydın merkez ve ilçelerinde bulunan okullarda yaklaşık bin 500 öğrenciye folklor eğitimi verdiklerini kaydeden Kallemoğlu, “Öğrencilerimizin, eğitim başarılarının yanında onların ailesine, topluma ve ülkesine yararlı birer birey olarak yetişmeleri için sosyal etkinlerin içine dahil etmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızın derslerinde başarılı oldukları kadar, folklorda da başarılar. Bizler sadece onların bu yeteneklerini geliştirmek ve onların kişiliklerini oluşmasına katkıda bulunuyoruz. Aynı zamanda çocuklarımız kültürümüzü de yakından tanıma şansı buluyor” dedi.
Öğrenci velilerinin çocuklarına öncelikle zeybek oyunlarının öğrenmesi için gönderdiklerinin altını çizen Kallemoğlu, “Folklor, diğer bir ifadeyle halk bilimi; halkın gelenek ve göreneğine bağlı maddi ve manevi kültürünün tamamıdır ya da halk hayatının veya kültürünün ilmidir. Bu anlamda folkloru ‘millî kültür’ olarak da niteleyebiliriz. Bir milleti temsil eden bireyler, kültürel değerlerine sahip çıktığı, birlik ve beraberliklerini korudukları sürece ayakta durabilirler. Bu bakımdan AYHOT olarak 8 kişilik eğitimci grubumuzla zeybek kültürünün çocuklara küçük yaşta aşılanmasına katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
Kallemoğlu, bugüne kadar okullarda yetiştirdikleri halk oyunları ekiplerinin ulusal ve uluslar arası alanlarda birçok başarı elde ettiğine dikkat çekerek, “10 yıldan bu yana katıldığımız yarışmalarda 9 kez Türkiye birinciliği, 5 kez de Türkiye ikinciliği elde ettik. Birçok organizasyondan da madalyalar kazandık. Ayrıca her yıl yurtdışındaki festivallere katılıp hem ülkemizin hem de Aydınımızın adını duyuruyoruz. Kültürümüzün dünya çapında yayılması için emek sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg