Büyük Menderes Ovası"nın Aydın il sınırları içerisinde kalan bölümünün büyük bir kısmının sular altında kaldığı bildirildi. Taşkınlar nedeniyle yaşanan afetin çiftçiyi zora düşürdüğünü kaydeden Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı şu an itibariyle yaklaşık 500 bin dekar tarım arazisinin sular altında olduğunu bu arazilerinde büyük bir kısmının ekili araziler olduğunu kaydetti.
Son iki haftadır etkili olan sağnak yağışlar nedeniyle Aydın"ın ova kesimlerinde üreticilik yapan çiftçiler zor durumda kaldı. Bir çok yerde sel baskının devam etmesi arazinin sular altında kalması nedeniyle hasar tespit çalışması yapılamadığını belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, Aydın ve Koçarlı Ovası"nda yaklaşık 200 bin, Söke Ovası"nda ise 300 bin dekar olmak üzere toplam 500 bin dekar arazinin sular altında olduğunu belirtti. Büyük Menderes Nehrinin taşması nedeniyle üreticinin çok fazla zarar gördüğünü dile getiren Posacı, “Son haftalarda meydana gelen yağışlardan dolayı Aydın ve Koçarlı Ovası"nda çok ciddi zararlar var. Şuanda sel baskınları Atça"ya kadar ulaştı. Ziraat Odaları olarak hasar tespit çalışmalarına yeni başladık. Batıdan başlayarak Söke, Koçarlı ve Aydın Ovaları"nda şuanda arpa ve buğday ekili durumda, doğuya gidildikçe arpa ve buğday yerine sebze ve meyveye bırakıyor. Zararın ekonomik boyuta yaklaşık 100 milyon doları bulacağa benziyor. Fakat şuanda kesin bir rakam söylemek doğru olmaz” dedi.

450 BİN DEKARLIK SÖKE OVASI"NIN 300 BİN DEKARI SULAR ALTINDA

Aydın"da ilk olarak sular altında kalan Söke Ovası"nda ise hasarın diğer bölgelere nazaran daha büyük boyutlarda olduğu kaydedildi. Söke Ovası"nda 70 bin dekarlık alanda buğday ekimi olduğu öğrenilirken, ekili alanların yüzde 95"i sular altında bulunuyor. 450 bin dekar Söke Ovası"nın 300 bin dekar alanın sular altında olduğu bildirildi. Su baskınları nedeniyle tarlalarda ekili buğday ve arpadan bu yıl ürün alınamayacağını ifade eden üreticiler, tek isteklerinin bölgede taşkınlarının önüne geçeceği belirtilen Çine Barajı"nın bir an önce tamamlanarak su tutabilir hale gelmesi olduğunu dile getirdiler. - iha