European Business Academy (EBA) ile ortak yürütülen "Atık Suların Toprağa Dönüşü" projesi kapsamında Almanya'ya giden Aydın Memurlar Derneği proje ekibi yurda döndü.

Proje kapsamında Berlin Sular İdaresi, Wassmanndorf Arıtma Tesisi gibi büyük tesislerin ziyaret edilmesinin yanında Almanya'nın kültürel ve tarihi yerlerini de gezildi. Berlin Sular İdaresinde, Berline temin edilen suyun yeraltından pompalanmasından, havalandırılıp arıtılmasına kadar tüm süreçlerinin anlatıldığı bir sunum yapıldı.

Proje gezisi hakkında bilgi veren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanı Altan Önver, "Berlin'in en büyük arıtma tesislerinden biri olan Wassmanndorf Arıtma Tesislerini ziyaret ettik. Bu arıtma tesisi Berlin'in ortalama 200 bin

m3gün atık suyunu temizlemektedir. Tesis 1923 ten beri kurulmuş olup 120 ha alana kurulmuştur. Arıtma tesisinde toplam 8 pompa bulunmakta ve 250-1250 Ltsn kirli su temizlemektedir. Tesiste Sudan arıtılan çamur silolarda belli bir sıcaklıkta ısıtılarak çürümeye bırakılmakta ve biyogaz elde edilmektedir. Arıtma tesisinin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 70' i tesisten üretilen enerjiden karşılanmaktadır. Tesis son derece planlı, ileriye dönük olarak kurulmuş ve çok düzenli bir şekilde işletilmektedir. Potsdam şehir parkları ve Sanssouci sarayı, Almanya'daki en geniş Dünya Miras Listesine girmiş bir bölgesidir. Burada Sanssouci sarayı içerisinde yer alan botanik bahçesinde ve sulak alanlarda özellikle atık suların arıtılmasında da kullanılan bazı sulak alan bitkileri yerinde görüldü ve bitkilerin özellikleri inceledik" dedi.

DSİ Aydın Bölge Müdürlüğü çalışanı Hilmi Uyaz ise, erlin Botanik Bahçesi'nden etkilendiğini ifade ederek, "Berlin Dahlem'de bulunan Berlin Botanik Bahçesi, yaklaşık 51 ha alanda kurulmuş olan dünyanın en büyük alana sahip ve en önemli botanik bahçelerinden birisidir. Bahçede yaklaşık 22 bin tür bitki bulunmaktadır. Burada dünyanın değişik iklim bölgelerinde yetişen çok çeşitli bitkiler görüldü ve özellikleri incelendi. Özellikle Botanik Bahçesi içerisinde bulunan sulak alanlarda ve bahçe içerisinde Doğal arıtma sistemlerinde atık suların arıtılmasında kullanılan değişik köklü ve yüzücü bitkiler yerinde görüldü, incelendi ve bu bitkilerin atık suların arıtımı mekanizmaları hakkında bilgi verildi" diye konuştu.

Yurda dönüş esnasında proje katılımcılarını karşılamaya giden Proje Koordinatörü Sabri Topbaş ise, "Katılımcılarımızın Almanya günlerinin verimli geçmesi bizi sevindirmiştir. Sırada Belçika akışlarımız var. Onlara da şimdiden başarılar dilerim" şeklinde konuştu.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png