AYDINPOST HABER SERVİSİ - Aydın’da gümrük sahası yok. Bu zamana kadar bunun zorluğunu çeken esnaf ve şoförler, şimdi de Aydın Gıda Çarşısı içerisinde bulunan tır parkının kapatılmasıyla mağduriyetleri iki katına çıktı.

PARK YOK, CAN VE MAL GÜVENLİĞİMİZ DE YOK

Uzun zamandır Aydın’da eksikliği dile getirilen gümrük sahası alanı ihtiyacı iyice arttı. Böyle bir saha tahsis edilmediği için şoförler ve işletmeler Aydın Gıda Çarşısı içerisinde bulunan tır parkını kullanmak zorunda kalıyorlardı. Ancak Ramazan’dan bu yana yaklaşık 4 aydır tır park alanın da kapalı olduğu öğrenildi.

Tır ve kamyon şoförleri park kapalı olduğu için sokaklara park eder duruma gelmiş. Hal böyle olunca park alanına giremeyen şoförler, sokaklara bıraktıkları araçlarında konaklamak zorunda kalıyor. Bölgenin güvenli olmadığını belirten şoförler, gece olunca can ve mal kaygısı çektiklerini belirterek, araçlardan ihracat mallarını, mazot, tente gibi malzemelerinin çalındığını söylediler.

ESNAF ZOR DURUMDA, AYDIN İHRACATI SOKAKLARDA…

Kapatılan park yeri nedeniyle şoförler, Aydın’a uğramamaya başlamış. Bu durumdan en çok zararı çarşı esnafı görmüş. Artık Aydın’ı durak yapmayan tırlar nedeniyle, esnaf işlerin bitme noktasına geldiğini ifade ettiler.

Park yerine giremeyen araçları bulmak için bazen saatlerce aramak durumunda kaldıklarını söyleyen gümrük takipçileri, Aydın ve ülke ekonomisinin prestij kaybına uğradığını belirttiler.

40 senedir tır şoförlüğü yapan Nevzat Savaş, "Sahibimiz yok, halimiz perişan. Araçlarımız yolda duruyor. Mazotlarımız, akülerimiz, taşıdığımız mallar çalınıyor. Devlete vergi ödüyoruz, ama aracımızı koyacak yerimiz yok. Şehir içine de giremiyoruz, polis ceza yazıyor" dedi.

ESNAF BATMAK ÜZERE

Çarşı esnaflarından nakliyecilik işiyle uğraşan Hasan Alaca, “Buraya yurt dışından gelen yabancı plakalı tırcı arkadaşlarımız geliyor. Can ve mal güvenliğimiz yok. Bir an önce Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu işe el atıp, garajı ihaleye çıkarması gerekiyor. Kamyoncu garaj kapalı diye artık Aydın’da durmuyor, İzmir’e gidiyor. Buradaki esnaf batmak üzere. Tuvaletimiz yok, yemek yiyecek yerimiz yok” dedi.

17 YILDIR BÖYLE REZİLLİK GÖRMEDİM

17 yıldır kamyon garajında büfe işleten Cemil Kılıç, “Bu zamana kadar böyle bir rezillik görmedim. Belediye ve eski garaj sahibi arasında olan bir anlaşmazlık nedeniyle garajımızın boşaltıldığı iddia ediliyor. 4 aydan beri çalışmayan bir garaj var, buradaki esnaf iş yapamıyor. Kirayı ödeyemediğim için belediye icra kâğıdı yolladı. Dışarıdan gelen kamyonlar her yere dağılmış durumda, bir de yetmiyormuş gibi sokağa park ettikleri için ceza kesiliyor. Belediyeler kendi rantları uğruna bizleri mağdur ediyor.

AVRUPA’YA VE DÜNYAYA REZİL OLDUK

Seçimler olduğu zaman bize oy istemeye gelmesinler. Bu ayıbı Avrupa konuşuyor. Yurtdışından gelen tırcılar, sizden dalga geçerek bahsediyorlar diyorlar. Neden, çünkü araçlar içeri alınmıyor. Sadece Türkiye değil, dünya bizi konuşuyor. Çok kötü reklam olduk. Başkanımız bunu duyar inşallah.

Bu garaj Haziran ayında ihaleye çıkarılmış ve 62 bin TL fiyat biçilmiş. 62 bin fiyat vermeden önce gelip şu garajın halini bir görsünler. Bu kararı alan encümen üyelerine de sesleniyorum bu fiyatı neye göre biçtiler. İhaleye giren olmaz. Bu fiyatla sadece bizleri mağdur ederler. Belediyeden 17 yıl içinde biri gelip de ‘bu garajınız nasıl çalışıyor?’ diye sormadılar. Görüşme talebimizi de kabul etmiyorlar” diye konuştu.

Gümrük takipçisi Süleyman Eryılmaz, “2004’de açıldı burası, işletmecinin belirli yükümlülükleri yerine getirmediği bahanesiyle elinden alındı garaj. Belli bir süre garajın elektrik ve su masraflarını karşılamak için kendi aramızda para topladık. Kapalı olduğu için garaj, dışarıda gümrükleme yapıyoruz. Yaptığımız yanlış, ancak sen bize gümrüklü tır sahası alanı göstermezsen bizde mecbur kalıyoruz.

GÜMRÜK OLAN HER YERDE GÜMRÜK SAHASI OLUR

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın’da gümrüğün çalışmasını istiyorlarsa yapmaları gereken buranın gümrüklü saha olarak tahsis edilmesidir. Önceden memur arkadaşı çağırıyorduk, gümrüğü takıp gidiyordu. Ama şimdi önce kamyonu nerede olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Bazen 5 dakika sürüyor, bazen de 1 saat sürüyor. Şoför buraya geliyor tır parkının kapalı olduğunu görünce, ara sokaklara park ediyor. Çoğu şoför yabancı Türkçe bilmiyor, adresi tarif edemeyince, biz de sokak sokak kamyon aramaya başlıyoruz. Muazzam bir zaman ve para kaybı oluyor. Buraya gelen şoförlerin taşıdığı mal genellikle sebze, meyve ve balık gibi çabuk bozulabilecek ürünlerden oluşuyor. Bu mallarda bir saatin bile çok önemi var. Mal bozulunca gittiği yerden geri gönderiliyor, bu zararı kim karşılayacak. Hem Aydın’ın hem de ülkenin ekonomisine zarar veriyor. Gümrük olan her yerde gümrük sahası olur. Tır yüklendikten sonra nereye geleceğini bilir, gümrük memura da tırı nerede bulacağını bilir” diye ifade etti.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA

img_2694.jpgimg_2701.jpgimg_2773.jpgimg_2777.jpg