Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Fikret Koca ve yönetim kurulu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

Derneğin düzenlediği toplantıda konuşan Derneğin Onursal Başkanı Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Cengiz Altınkaya, Menderes Ovasındaki sulama sorunu ve çözüm önerilerini anlattı. 
Sulama sıkıntısının ciddiyetine dikkati çeken Bakan Altınkaya, Adıgüzel Barajının boşalması nedeniyle diğer barajların yetersiz kaldığını, kesin çözüm için elektrikli sulama sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. 

AYDIN'DA BÜROKRASİ YATIRIMCININ EN BÜYÜK ENGELİ

Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Üreticileri Derneği Başkanı Tevfik Fikret Koca, Aydın'da bürokrasinin fazlalığından yakındı. Başkan Koca, bürokratik engeller sebebiyle Aydın'ın yatırım konusunda cazibe merkezi olamadığını vurgulayarak, "Manisa'da iki tane gıda ihtisas sanayi bölgesi var. Ama Aydın'da bir tane bile yok. Dernek olarak belediyeleri bile proje üretmeleri konusunda biz sıkıştırıyoruz. Doğrusu bürokrasinin engellerini aşmak, devlet memurlarıyla uğraşmayalım diye dernek çatısı altında buluştuk.  Aydın'da yatırımcı sürekli engellerle karşılaşıyor" diye konuştu.

ALTINKAYA: SULAMADA DAMLAMA SİSTEME ACİLEN GEÇİLMELİ

Derneğin Onursal Başkanı Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Cengiz Altınkaya şu ifadeleri kullandı:
"Büyük bir sulama sıkıntımız var. Adıgüzel Barajı evvelki sene sıfıra kadar tüketildiği için toparlayamıyor. Kemer Barajı bu sene doldu, taştı ama Adıgüzel'deki eksiklik nedeniyle herkes istediği kadar su alamadı.
Çare ne? Aydın ovasında elektriksiz bir parsel bırakmamız lazım. DSİ sulama kanalları boyunca elektrik götürülmesi şart. Damlama sulama, fıskiye sulama sistemine geçersek bu barajlar 20 tane Menderes ovası sular."


Altınkaya, "Damlama sulamada yabani ot mücadelesi sıfıra iniyor. Gübre doğrudan bitkiye gidiyor. Boşuna havada nemi çoğaltacak bir buharlaşmayı önlüyorsunuz. Suyu 10 kat, belki 20 kat daha az kullanıyorsunuz. Öyle ise Menderes ovasında elektrikli sulamaya geçmemiz lazım. Bugün söylemek kolay ama program yapılır ve başlanırsa birkaç yılda tamamlanır diye düşünüyorum."

Büyükşehir yasası ile köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde üreticilerin sıkıntılar yaşadığını ifade eden Onursal Başkan Cengiz Altınkaya, "Büyükşehir yasasına göre köylerde ahır ve kümes yapmak mümkün değil. 5'er yıllık ertelemelerle devam ediyoruz. Bu kanun doğru değil. Bu bir ihanet. Bu ülkemin ekonomisine vurulmuş bir balta. 
Köy muhtarı gibi bir otoriteyi yok ediyorsunuz. Köylerimizin yüzde 99'u bir anda şehir sayıldı. Bu köylerde üretim yapmayacaksak, pazarlarımızdaki ürünler nereden gelecek. Büyükşehir yasası baştan aşağı tuzaktır. Düzeltilmesi lazım" dedi.

2d3b97da-8ce8-42fc-abf1-6b35d9cd8ce3ee279da0-c616-4439-aee3-b6c1511f100dd68ff370-7ccc-4e18-aeb8-4c2b4094c1d8