Milletvekili Erdem’in bası açıklaması şöyle;

Söke Sarıçay ve Didim Beşparmak Barajları Söke,Kuşadası ve Didim bölgesinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak barajlardır. Bu barajların yapım sorumluluğu Aydın Büyükşehir Belediyesi’ndedir.

Sayın Çerçioğlu 2014 yerel seçimlerinden önce barajları yapacağını vadetmiştir. Bu vaadini yerine getirmesini Aydın kamuoyu beklemektedir. Sayın Bakan Eroğlu’nun çağrısından sonra ASKİ’nin yaptığı açıklamada

“ Beşparmak Barajı Akbük ve Didim yerleşkelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak bir baraj olup, Aydın ilinin büyükşehir olmasından sonra barajların yapılması ile alakalı olarak Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından gerekli hazırlıklar ve planlamalar yapılmış; akabinde Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 09.05.2017 tarihinde her iki barajla ilgili yapım ve borçlanma kararı alınarak, Sarıçay Barajı ve Beşparmak Barajı yapım bedellerinin Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenmesini esas alan protokolleri imza altına alınıp, 16.06.2017 tarihinde DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne sunulmuştur” diye bir açıklama yapılmıştır.

 

Biz de Aydın Kamuoyu adına şu soruları soruyoruz;

 

-ASKİ bu barajlarla ilgili hangi hazırlığı yapmıştır? Hazırlanan bir proje var mı? Varsa bu projeleri kamuoyuna sunabilecekler mi? Bir proje yoksa 3 yıl neyi beklediler?

-Türkiye’de Büyükşehir Belediyeleri bir çok içme ve kullanma suyu amaçlı barajları kendisi yapıyor. Örneğin Kocaeli Yuvacık Barajı CHP’li Belediye Başkanı Sefa Sirmen tarafından yapılmıştı.

-ASKİ bu barajlarla ilgili tüm hazırlıkları yaptıysa niçin kendileri ihaleye çıkmıyor? DSİ’ye niçin ihtiyaç duyuluyor?

 

Aydın BŞB adına yapılan açıklamalarda bu barajların projelerinin ve parasının hazır olduğu ifade edilmişti. Madem proje ve para hazır ise ASKİ hemen ihaleye çıkar ve konu kamuoyu gündeminden düşmüş olur. Ama ASKİ proje falan hazırlamadıysa, ASKİ’nin bu barajları yapacak kapasitesi yoksa, ASKİ’nin kasasında parası yoksa bu barajları yapmak için ihaleye çıkamaz. Ondan sonra da topu DSİ’ye yuvarlayıp işin içinden sıyrılmaya çalışır.

 

Sayın Çerçioğlu, daha önce bir çok defalar çeşitli konularda Sayın Cumhurbaşkanımız’la görüştü. Bu görüşmelerin akabinde Aydın’la ilgili projeleri ve sorunları sunduğunu ifade etmişti.

Türkiye’de DSİ tarafından yapım programına alınması beklenen ve bütçe imkanlarına göre sıraya alınan bir çok baraj projesi var.

 

Eğer ASKİ bu barajları yapamayacaksa,

Sayın Çerçioğlu

Sayın Cumhurbaşkanımız’dan veya Sayın Başbakanımızdan randevu alır, barajların yapımının programa alınmasında öncelik tanınması için talepte bulunursa biz de yanında olup kendisine destek vermeye hazırız.

 

Aydın kamuoyuna saygıyla duyurulur.