Sıcak yaz günlerinde klimalar ve vantilatörler ile elektrik tüketimi oldukça arttıyor. Türkiye’de günlük elektrik tüketimi 10 Temmuz’da 744 milyon 751 bin kilovatsaate ulaşarak rekor kırmıştı.

Günden güne artan elektrik kullanımını azaltmanın yolunun ısı yalıtımından geçtiğini söyleyen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, “Örneğin, en sıcak illerimizden biri olan Antalya’da, yaz sezonu boyunca soğutma amacıyla harcanan enerjinin maliyeti yalıtımsız bir binada bin 500 TL iken, bu maliyet yalıtımlı binada 500 TL’ye iniyor. İstanbul’da ise yaz sezonunda yalıtımlı bir binada 300 TL olan soğutma harcaması yalıtımsız binada 800 TL’ye çıkıyor” dedi.

Yalıtımlı konutların yaz aylarının yanı sıra kışın da tasarruf sağladığını da belirten Yörük konuşmasına şöyle devam etti: “Isı yalıtımı standartlara uygun ürünler doğru uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Yani aylık ortalama 200 TL’lik yakıt faturası 100 TL’ye düşüyor.

İstanbul’da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama bin 500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL’ye düşüyor.

MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR

Erzurum’da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış sezonunda ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yaklaşık olarak yalıtımsız bir binada 2 bin 500 TL iken, yalıtımlı binada bin 250 TL oluyor.

” Ayrıca Yörük, ısı yalıtımının birkaç yılda kendini amorti eden bir yatırım olduğunu vurgulayarak, sağladığı yüksek enerji tasarrufuna rağmen ısı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, yeni inşa edilen bir binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 3 ila 5 arasında değiştiğini söyledi.

Yeni Şafak