İspanya"nın Barselona kentinde gerçekleştirilen Avrupa Mahalli İdareler Zirvesi"nde “Yeni Bir Avrupa İçin Avrupa Mahalli Yönetimler Ağı” projesi çerçevesinde Avrupa Birliği ve Akdeniz ülke belediyelerinin katılacağı Akdeniz Belediyeler Birliği (Yenilikçi, Eşitlikçi ve Sürdürülebilir Şehirler Ağı- MEMFİİS) oluşturulması hakkındaki belge imzalanarak çalışmalara start verildi.
Başlangıçta Türkiye Belediyeler Birliği Projesindeki pilot Türk ve İspanyol Belediyeler ile Portekiz ve İtalya"dan birer belediyenin katılacağı projenin kısa zamanda tüm Akdeniz"e kıyısı olan ülkelere yayılması hedeflenirken, Projenin Türkiye ayağında lider kent konumunda olan Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa ÜLGÜR"ün katılımıyla imzalanan belgeye İspanya"nın ALgeciras, Cartaya, La Linea de la Concepcion ve Viladecans kenti ile Portekiz"in Faro Belediye Başkanları imza attı.
Yapılan toplantılarda Avrupa ve Akdeniz ülke belediyelerinin ilişki ve işbirliğini derinleştirmeyi amaçlayan MEMFİİS adı verilen bir Avrupa ve Akdeniz Belediyeleri ağının kurulmasının birlikte yapılacak olan projelerin oluşturulmasına imkan sağlayacağı konusunda görüş birliğine varıldı. Ağın kuruluşunun ve yapılan önerilerin takip edilmesini gerçekleştirebilmek amacıyla katılımcı ülke belediyeleri arasında bir çalışma komisyonu kurulmasına karar verildi. Bu komisyon katılımcı olan her belediyeden bir temsilciden oluşacak. Kurulacak ağ Avrupa Birliğine yeni katılmış olan ülkelerle Avrupa Birliğine katılım öncesi döneminde olan ülkelerin belediyelerin katılım ve işbirliğine özel önem verecek.
Türkiye"den lider kent belediyesi olarak üç kişiden oluşan bir heyetle Barselona"ya giderek projeye katılan Selçuk Belediye Başkanı ÜLGÜR, 2010 yılının ilk altı aylık dönemi için Avrupa Birliği"nin dönem başkanlığını İspanya"nın üstlendiğini ve bu doğrultuda Barselona kentinde Avrupa 2010 Zirvesinin düzenlendiğini hatırlatarak “ Tamamen yerel yönetimlere yönelik olan bu zirveye davet edilerek ülkemizi temsil etmekten onur duyduk. Zirve çok geniş kapsamlı bir gündeme sahipti. Zirvede daha uyumlu kentler ve bir Avrupa elde etmek için yerel yönetimlerin nasıl hareket etmesi gerektiği uzun uzun tartışıldı. Lizbon anlaşmasının yürürlüğe girmesi Avrupa yerel yönetimleri için yeni olanaklar sunmaktadır. Bizde zengin kültürel mirasın sahibi bir kent olarak yeni kurulacak bu oluşumda yerimizi aldık. Kardeş ve aynı zamanda yenilikçi,eşitlikçi ve sürdürülebilir şehirler kurmayı amaç edinmiş Avrupa şehirleri bir araya gelerek ortak projeler geliştireceğiz” diyerek bu projenin ülke ve Selçuk tanıtımı içinde yeni olanaklar yarattığını vurguladı.

iha