Hükümetin programını protesto kapsamında Yunanistan’da dün başlayan 48 saatlik grev ise ülkede yaşamı felç etti
 
YUNANİSTAN’da hükümetin yeni kemer sıkma önlemlerini protesto için kamu ve özel sektör çalışanlarının dün başlattıkları 48 saatlik grev, yaşamı durma noktasına getirdi. AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Yunanistan’ın iflastan kurtulabilmek için özelleştirme ve kemer sıkma önlemlerini içeren ekonomik programı onaylamasının tek çare olduğunu belirtti.
 
Rehn, yaptığı yazılı açıklamada, “Farklı alternatifler üzerinde spekülasyon yapanlara açıkça şunu söylüyorum: İflastan kurtulabilmek için B planı yok” mesajını verdi. Rehn, “Sadece Yunanistan’ın kendine yardım etmesi halinde Avrupa bu ülkeye yardım edebilir” dedi.
 
Program onaylanmalı
 
Rehn, “Ani iflastan kurtulabilmek için tek yol parlamentonun gözden geçirilmiş ekonomik programı onaylamasıdır. Bu program orta vadeli mali strateji ve özelleştirme içeriyor.
 
Ekonomik reform kesinlikle meydan okuyucu fakat toplumun en zayıf ve dezavantajlı kesimlerini vuracak iflastan çok daha iyi bir tercih” ifadesini kullandı.
 
Geçen hafta toplanan AB liderleri, Yunanistan’ı kurtarmak için geçen yıl hazırlanan 110 milyar euroluk AB-IMF ortak paketinin 12 milyar euroluk 5’inci kredi diliminin serbest bırakılması ve ikinci kurtarma paketinin onaylanması için 50 milyar euro’luk özelleştirme programı ve 28 milyar euroluk kemer sıkma önlemlerinin parlamentodan geçmesini şart koşmuştu.
 
Göstericiler hem polisle hem kendi aralarında çatıştı
 
340 milyar euro borcu yüzünden iflasın eşiğine gelen Yunanistan’da, bugün mecliste oylanacak kemer sıkma önlemlerini içeren orta vadeli programı protesto etmek üzere toplanan on binlerce eylemci başkent Atina’yı savaş alanına çevirdi.
 
Yunanistan Parlamentosu’nun bulunduğu Sindagma Meydanı’nda toplanan 20 bin kişi sabah erken saatlerde çevredeki bina, otel, banka ve dükkanlara saldırdı. Polis ve Çevik Kuvvet (MAT) ekipleri protestoculara göz yaşartıcı bombalarla müdahale etmeye kalktı. Eyleme gaz maskeleriyle hazırlıkla gelen göstericiler kaldırımları kırarak polisle çatıştı. Atılan göz yaşartıcı bombaları güvenlik güçlerine geri fırlattı. Çıkan olaylarda 15 kişi gözaltına alındı, 5 kişi de tutuklandı. 21 polisin yaralandığı belirtildi. Yüze yakın göstericinin de gaz bombaları yüzünden solunum sorunu şikayetiyle hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.
 
Yunanistan’da 48 saatlik grev başladı
 
YUNANİSTAN Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla dün başlayan 48 saatlik grev, süresi ve katılımın yoğunluğu bakımından ülke tarihinde bir ilki teşkil ediyor. Tüm toplu taşıma araçlarında grev süresince kontak kapatılırken, yalnızca Atina metrosu protesto gösterilerine katılacak halkın ulaşımını sağlamak amacıyla hizmet veriyor. Liman çalışanlarının da greve katılımları sonucu, anakara ile adalar arası seferler yapılmamıyor. Kentlerde çöpler toplanmıyor.
 
TYH ve Olympic’in Atina seferleri iptal
 
YUNANİSTAN Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla dün başlayan grev nedeniyle, THY ve Olympic Havayollarının Atina seferleri karşılıklı olarak iptal edildi. Yunanistan’daki 48 saatlik genel grev ve Atina Havalimanı’ndaki hava trafik kontrolörlerinin greve iştirak etmesi sonucu, uçuşlar olumsuz etkilendi. Bu nedenle Türk Hava Yolları’nın (THY) TK 1845 ve TK 1849 İstanbul-Atina uçak seferleri ile TK 1846 ve TK 1850 Atina-İstanbul uçak seferleri iptal edildi. Olympic Havayolları’nın OA 319 Atina-İstanbul ve Oa 320 İstanbul-Atina uçak seferleri de yapılamadı.
 
İngiltere’de kamu çalışanları genel greve hazırlanıyor
 
İNGİLTERE’DE binlerce kamu sektörü çalışanının, kesintileri ve emeklilik şartlarını protesto etmek için yarın grev yapması bekleniyor. Yaklaşık 750 bin kişinin katılmasının öngörüldüğü grev, ülke genelinde okulların, kamu kuruluşlarının ve mahkemelerin kapanmasına yol açacak. İngiliz hükümeti sendikaların grev kararını geri çekmesi çağrısında bulunurken, sendikalar hükümetin emeklilik yaşını artırma kararına karşı çıkıyor. Hükümet, emeklilik yaşını 2020 yılına kadar 60’tan, 66’ya yükseltmeyi planlıyor.