Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, aşırı sıcak havanın, beden üzerinde olduğu kadar ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiye sahip olduğunu belirten Değirmenci, insanı sinirli yaptığını ifade etti. Psikiyatrik hastalığı olmayanlarda öfke, acelecilik, tahammülsüzlük, karamsarlık, bıkkınlık, isteksizlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve refleks zayıflığı gibi durumlara sebep olurken hastalığı olanlarda ise belirtileri daha da arttırarak hayatı çekilmez hale getirdiğini ifade etti.

Yaz aylarında sıcağın panik, endişe ve anksiyete gibi rahatsızlıklara yol açabildiğini vurgulayan Uzm. Dr. Değirmenci, “Yeterince su içilmezse vücuttaki elektrolit dengesi bozulduğu için bir süre sonra halsizlik, bitkinlik ve isteksizlik gibi depresyon belirtileri görülebilir. Bu bireylerde özellikle çalışma motivasyonunda da azalma olabilir. Sıcak ve güneş ışığıyla uzun temas, coşkulu kişileri daha da coşkulu kılıp işi bırakma, yeni iş kurma, boşanma, intikam alma gibi konularda sağlıklı karar vermeyi zorlaştırabilir, radikal kararlar almaya yol açabilir.” dedi.

Aşırı sıcakların, psikolojik rahatsızlığı olmayan kişilerde dahi tahammülsüzlük, aşırı sinirlenme, öfke, depresyon, uyku bozuklukları etkiler yapabildiğini vurgulayan Değirmenci, “Psikolojik rahatsızlık tanısı konmuş ve tedavi uygulanan hastaların, aşırı sıcak havadan etkilenmemesi için ilaçlarını düzenli almaları ve ilaçlarla birlikte bol su içmeleri gerekir. Aşırı sıcak ve nemli havalarda, zorunlu kalmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Bol sıvı, özellikle elektrolit ve mineral içeriği olan sıvılar içilmeli, sık sık ve meyve sebze ağırlıklı beslenilmeli, ağır yiyeceklerden kaçınılmalı, alkolden uzak durulmalı, aşırı fiziksel aktivitede bulunulmamalı, pamuklu, ince, rahat, sentetik olmayan giysiler tercih edilmelidir. Ayrıca sık sık duş alınmalı, öfke kontrol edilmeye çalışılmalı, ani kararlar vermekten kaçınılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Kaynak: CHA