İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Aydın Büke'nin kaleme aldığı ''Wolfgang ve Lorenzo-Aşıklar Okulu'' adlı müzikli oyunu 22 Şubat Salı günü Süreyya Operası'nda sanatseverlerin beğenisine sunacak.

İstanbul- Oyunun basına açık genel provası Süreyya Operası'nda gerçekleştirildi. Prova öncesinde AA muhabirine oyuna ilişkin bilgi veren Aydın Büke, oyunun daha önce kaleme aldığı ''İki Dahi, Üç Opera ve Mozart'' kitabından uyarlandığını belirtti.

Büke, ''Oyunda, Mozart'ın en bilinen üç operasındaki en güzel aryalar, düetler var. Onun dışında bir takım reji sırasında eklenen sürprizler de var. Onları tam olarak söylemeyeyim, seyirciye sürpriz olsun. Bu ilk yazdığım müzikli oyun metniydi. Eseri sahneye koyan Murat Göksu sayesinde oyunun daha iyi bir noktaya geldiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Oyunda rol alan Zafer Erdaş da, Mozart döneminde yaşayan ''Francesco Benucci'' adında önemli bir baritonu canlandırdığını ifade ederek, oyunun Mozart'ın üç önemli eserinin nasıl ortaya çıktığını, komedi unsurlarını da öne çıkararak anlattığını belirtti.

Erdaş, Mozart'ı sevenlerin oyunu beğenerek izleyeceğini vurgulayarak, oyunun aynı zamanda Fulya Sahnesi'nde ve Anadolu'nun değişik şehirlerinde seyirciyle buluşacağını söyledi.

Oyunda Mozart döneminde yaşamış bir başka bestecinin sevgilisini canlandırdığını belirten Şebnem Ağrıdağ ise oyunun ilk kez sahneleneceğini belirterek, ''Türkiye'de operaya ilgi sanıldığı gibi az değil. Hatta bizim her oyunumuzda koltuklar dolu oluyor, biletler bir ay öncesinden tükeniyor. Kendi davetlilerimize yer bulmakta zorlanıyoruz. Bunda AKM'nin kapalı olması ve Süreyya Operası'nın küçük olmasının da etkisi var ama biz yine de ilgiden memnunuz'' diye konuştu.

Oyunun konusu

Wolfgang Amadeus Mozart'ın İtalyan metin yazarı Lorenzo Da Ponte ile üç ortak çalışmasını konu alan ve tarihi gerçeklerle kurgunun bir arada kullanıldığı müzikli oyununun konusu şöyle:

''Mozart, 1780'lerin başında Viyana'ya yerleştikten sonra besteleyebileceği İtalyan operası librettosu arayışına girişir ve Viyana Sarayı'nda görevli şair Lorenzo Da Ponte ile tanışır. Mozart ve Da Ponte, 'Figaro'nun Düğünü', 'Don Giovanni' ve 'Cosi Fan Tutte' adıyla üç operaya imza atar.''

Her üç operadan da müziklerin yer aldığı ve Murat Göksu tarafından sahneye konulan oyun, 22 Şubat Salı günü saat 20.00'de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Oyun, 24-25 Şubatta yine Süreyya Operası'nda sahnelenecek. Oyun 9 Mart 2010 tarihinde Beşiktaş Fulya Sanat'ta yapılacak galasının ardından, 16 Mart ve 4 Mayıs 2010 tarihlerinde yine bu mekanda izleyiciyle buluşacak.