İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, 19 Aralıkta Manisa Çullu'daki ''dünyanın en büyük arsenik arıtma tesisinin ilk etabını'' devreye aldıklarını hatırlatarak, arıttıkları suyu kent şebekesine vermeye başladıklarını bildirdi.

Sarıkız ve Göksu kuyularından litrede 50-60 mikrogram arsenikle gelen sudaki arsenik oranını, arıttıktan sonra tesis çıkışında 3'e düşürdüklerini kaydeden yetkililer, tesisin ilk etabının tamamlanmasıyla saniyede bin 500 litre su arıttıklarını ifade etti.

Yetkililer, Sarıkız ve Göksu kuyularından elde edilerek arıtılan suyun Çiğli, Karşıyaka, Bornova'nın bir kısmı, Bayraklı ve Alsancak'a verildiğini söyledi.

Arıtılan suyun, arıtılmayan suyla karıştırılarak kullanıldığını kaydeden yetkililer, musluklardan akan sudaki arsenik oranı değişiminin İl Sağlık Müdürlüğünün pazartesi günü yapacağı numune ölçümlerinden sonra kesin olarak ortaya çıkacağını kaydetti.

-''SANİYE 4 BİN 600 LİTRE SUYU ARITMAK''-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, projelenin hedefinin saniyede 4 bin 600 litre suyu arsenik arıtmasından geçirmek olduğunu söyledi.

Manisa Çullu'daki tesisin ikinci etabının 5 Ocaka kadar devreye gireceğini, tesisin devreye girmesinden sonra Sarıkız ve Göksu kuyularından elde edilen saniyede 3 bin litre suyu arıtacaklarını ifade eden Kocaoğlu, şunları söyledi:

''Halkapınar su arıtma fabrikasındaki saniyede bin litrelik arıtmayı aralık ayının sonuna kadar devreye sokacağız. Ocak ayında yine Menemen'deki saniyede 600 litrelik arıtma tesisini hizmete açacağız. Kuyulardaki tüm suyu arıtmadan geçireceğiz. İlk etabı devreye aldıktan sonra sonuçları almadım, ama takipteyiz.''

Bu hafta devreye alınacak Halkapınar arıtma tesisinin deneme aşamasında olduğu, tesisin devreye girmesinden sonra elde edilecek suyun Halkapınar, Mersinli, Bornova, Mithatpaşa Caddesi, Üçkuyular, Narlıdere ve Güzelbahçe bölgesine verileceği öğrenildi.

-SU FİYATI-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuyulara yapılacak arıtmalar tamamlanıncaya kadar ''İzmirlilerin bütçesini rahatlatmak amacıyla'' suyun metreküpünü 10 YKr'ye düşürmüştü.

Su fiyatında düzenleme olsa dahi bunun ''zam'' olmayacağı, fiyatların eski haline getirilebileceği, böyle bir konunun da henüz İZSU Yönetim Kurulu'nda görüşülmediği kaydedildi.