İnsan vücuduna girdikten sonra çoğalabilmek için hücreleri de ele geçiren virüslerle ilgili her geçen gün yeni araştırma sonuçları ortaya çıkıyor. Bilim insanları, insan bağırsağında ve ağzında saklanan, daha önce hiç görülmemiş bir virüs keşfetti. ''Viroid'' grubuna dahil edilen virüs için insan vücuduna girdiği zaman gen aktivitesini de etkileyebileceği belirtildi.

Sporculara kesintisiz sağlık hizmeti Sporculara kesintisiz sağlık hizmeti

Araştırmacılar bu viroidlerin ağızda bulunan Streptococcus sanguinis adı verilen yaygın bir bakterinin olduğunu doğruladı. DNA'nın genetik sınıfı RNA'nın küçük halkaları olan viroidler patates gibi bitkileri enfekte etmişti. Viroidler RNA bazlı virüslerden çeşitli yönlerden farklılık gösterebiliyor.

Her ne kadar viroidlerin bir zamanlar yalnızca bitkileri enfekte ettiği düşünülse de son araştırmalar hayvanlar, mantarlar veya bakteriler gibi başka konakçıları da enfekte edebileceğini öne sürüyor. Yeni çalışmada araştırmacılar, insan vücudunda yaşayan mikropların genleri arasında olası viroidleri araştırdı.

29.960 VİROİD TESPİT EDİLDİ

21 Ocak'ta bioRxiv ön baskı veritabanında yayınlanan bir raporda ekip, insan bağırsağında ve ağzında keşfettikleri yeni adlandırılmış bir viroid sınıfı olan "Dikili Taşlar"ı tanıttı. Toplamda yaklaşık 29.960 viroid örneği tespit edildi. Araştırmacılar, vücuttaki farklı mikrobiyal topluluklardaki gen aktivitelerini taradı ve %7 oranında dışkıda ortaya çıktı.Ekip ayrıca yeni adlandırılan viroidleri, taradıkları ağız metatranskriptomlarının 32'sinden 17'sinde, yani yaklaşık %53'ünde buldu.