Apple, Pazartesi günkü işlemlerde hissesinin değerini 665.15 dolara yükseltti ve toplamda piyasa değerini 623.5 milyar dolara çıkararak ABD borsalarının gördüğü en değerli şirket konumuna yükseldi.

Bugün son 3 yıldır borç kriziyle mücadele eden Yunanistan ekonomisinin büyüklüğünün 305 milyar dolar olduğunu dikkate alınırsa, bu Apple’ın içinden iki tane Yunanistan çıkabileceği anlamına geliyor.

MİNİ BİR AVRUPA KADAR, AFRİKA ÜLKELERİNİ NERDEYSE 40’A KATLIYOR

Apple’ın piyasa değerinin 500 milyar doları geçtiği zamanlarda yapılan araştırmalar, şirketin bir ülke olması durumunda dünyanın en büyük 20’inci ekonomisinden sonra geleceği yönünde olmuştu.

Şirket şu anda ulaştığı piyasa değeriyle, İsveç, Norveç, Arjantin, Danimarka, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelerin milli gelirini geride bırakmış durumda.

Apple, ekonomik büyüklüğü 16.2 milyar dolar olan Afrika ülkesi Zambiya’yı 39’a katlıyor.

TÜRKİYE’YLE FARK 235 MİLYAR DOLAR

IMF’nin verilerine göre, dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olan Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü 735 milyar dolar.

Üç sıra arkada bulunan Apple ile Türkiye arasında 235 milyar dolarlık fark var. Şirketin 1 trilyon dolarlık değere yükselmesi için hisse fiyatının 1073 dolara çıkması gerekiyor.

1 ELMA = 4 TEKNOLOJİ DEVİ

Dünyanın en büyük 21’inci ülkesi olarak gösterilen Apple’ın diğer şirketlerle kıyaslaması da haliyle büyük farklar doğuruyor.

Şu anda Apple’ın piyasa değeri diğer teknoloji devleri IBM, Google, Intel ve Hewlett-Packard şirketlerinin nerdeyde toplam değerine denk geliyor.

Finansal danışmanlık şirketi Sanford C. Bernstein & Co.’nun analistlerinden Toni Sacconaghi, “iPhone ile dev bir piyasada güçlü tüketici güveni kazandılar. Apple kısaca tüketicilerin kalplerini çalıp, akıllarını baştan aldı” diye konuştu.

AMERİKAN RÜYASI

Apple’ın hisseleri yükseldikçe piyasa değeri açısından en büyük yarışı verdiği, dünyanın en değerli ikinci markası Exxon Mobil ile de arasındaki farkı açıyor.

Şu anda Apple’ın hisseleri Exxon Mobil’den yüzde 50 daha değerli ve iki şirketin piyasa değeri açısında 200 milyar dolar gibi bir fark bulunuyor.

ABD’nin gösterge endekslerinden S&P 500’ün ilk dokuz şirketinin toplamda 200 milyar doların üzerinde bir değere sahip olduğu düşünüldüğünde, bu oldukça önemli bir fark.

Yani Apple ile Exxon Mobil arasındaki piyasa değeri farkı S&P 500 şirketlerinin yüzde 98’in toplam piyasa değerinden daha yüksek bir seviyede bulunuyor.

Finansal danışmanlık şirketi Jefferies & Co.’nun Genel Müdürü Peter Misek, “Apple, tam olarak Amerikan Rüyası denen tanıma uyuyor. Siz sıfırdan bir şirket kuruyorsunuz ve o şirket bir gün geliyor, tarihin en değerli şirketi haline geliyor” diye konuştu.

MICROSOFT’UN REKORUNU YERLE BİR ETTİ

Apple piyasa değerini yaklaşık 624 milyar dolara çıkararak, teknoloji balonun olduğu 1999 yılında diğer bir teknoloji devi Microsoft tarafından kırılan 620.58 milyar dolarlık piyasa değerini de geçmiş bulunuyor.

Son on yıldır bu rekor kırılmazken bugün piyasaya sürdüğü ürünlerle meraklılarının beklentilerini karşılayamayan ve ciddi rakiplerle karşı karşıya kalan Microsoft’un piyasa değeri 257 milyar dolara gerilemiş durumda.

1000 DOLAR SÖYLENTİSİ

Bugün cebinden birçok ülkeyi içinden çıkaran Apple’daki büyümenin burayla sınırlı kalmayacağı söyleniyor.

Şu anda 665 dolar seviyesine yükselmiş durumda bulunan hisselerin, önümüzdeki ay gerçekleşmesi beklenen yeni iPhone sürümüyle yeni rekorlar kırabileceği ifade edildi.

Araştırma şirketi FactSet’in anketine katılan 38 analist, şirketin hisselerinin 745.8 dolara çıkabileceği sonucuna vardı.

Thomson Reuters’ın anketine katılan analistler ise, şirketin hisselerinin gelecek yıl 721.39 doları, sonraki dönemde ise 1000 doları görebileceğine işaret etti.

Apple şirketine de yatırımları bulunan varlık yönetim şirketi Villere & Co.’nun ortaklarından St. Denis Villere III, “Dünya tarihi çok yakın bir zamanda trilyon dolarlık piyasa değerine sahip bir şirketle tanışabilir” dedi.

Diğer yandan şirketin hisselerinin 2009’dan bu yana sürekli bir yükseliş eğiliminde olduğu görülüyor. Hisseler son 3 yılda 3 katı değerine yükseldi.