Apollon Tapınağı’nda Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından 105 yıldır sürdürülen ve bu yıl 20 Temmuz’da başlayan kazı çalışmalarında yeni bulgulara rastlanıldı. Almanya’nın Halle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Andreas Furtuaengler’in başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında 25 metre uzunluğundaki temel duvarlarının yanı sıra Antik Yunan’da konserlerin verildiği, şiirler okunduğu, oyunların oynandığı yer olarak bilinen odeon denilen küçük tiyatrolara ait buluntular ortaya çıkarıldı.
8 yıldır kazı çalışmalarına katılan Almanya Bonn Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ulf Weber, kazı çalışmalarının bulunduğu alanda 3 ayrı açmalar yaptıklarını ve bu açmaların birinde odeon adı verilen küçük tiyatro olarak adlandırılan yapıya ait kalıntılara ulaştıklarını söyledi. Weber, “3 ayrı yerde açmalar yaptık. Bunların birinde 1,5 metrede Odeon denilen Küçük tiyatroyu andıran kalıntı bulundu. Odeon denilen bu yapılardan yazıtlarda bahsediliyor. Bu yazıtlarda Odeon denilen bu yerlerde konuşmaların yapıldığı bildiriliyor. Yazıtlarda MS 2 ve 3. Yüzyıla bu kalıntılar anlatılıyor. Bu buluntular tesadüf eseri bulundu. Bu kalıntının 1 tane olduğunu düşünüyoruz. Şu an için duvar kalıntısı ve basamakları bulundu. Yaklaşın 3,5 metrede tam anlamıyla bunun ortaya çıkarılabileceğini düşünüyorum. Daha önce burada kazı çalışması yapanlar, böyle bir şeyin olduğunu dile getirmişler, bunun için de arama yapmışlar ama bulamamışlar. Bunu bulunması bize denk geldi” dedi.
“BULUNAN YAPI ÇOK ÖNEMLİ”
Almanya Bonn Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ulf Weber , odeon denilen yapının özelliğiyle ilgili de bilgiler vererek, Günümüzde Altınkum’da nasıl ki dans eden eğlenilen yerler varsa o dönemde de insanlar bu yerlerde bu tür etkinlikler düzenlerdi. Eski çağda Miletos’tan Yunanistan’dan gelen insanlar burada eğlenirdi, biz de bunu elimizdeki yazıtlarda biliyoruz. Bu yapı bizim için çok önemli. Zaten 100 yıllık kazı çalışmalarda büyük bir yapıya ilk kez bu yıl rastlanıldı. Ayrıca yine bu kazı çalışmalarında bir amaç da ikinci bir tapınak olması ihtimali. Biz bunun için de kazı çalışması yapıyoruz” diye konuştu.
KAZILARIN KAPATILMA DURUMU İNCELEMEYE BAĞLI
20 Temmuz’da başlayan kazı çalışmalarının 27 Ağustos’ta sona ereceğini dile getiren Weber “Kazılar tamamlandığında kazı yapılan alanları yarısına kadar dolduracağız. 15 Eylül’de Alman Arkeoloji Enstitüsünden yetkililer gelip burada incelemelerde bulunacaklar. Bu heyetin görüşleri kazı için önemli. Yapılacak değerlendirmeye göre açılan yerlerin kapatılıp kapatılmayacağına karar verilecek. İncelemenin ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığına bilgi verilecek” şeklinde konuştu.
Bilindiği gibi; bu yıl ki kazı çalışmalarında 25 metre uzunluğunda kalıntıya rastlanılmış, bu yapı kazı çalışmalarında 100 yıldan sonra bulunan ilk yapı olarak nitelendirilmişti. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan odeon olarak adlandırılan yapı ise Antik Yunan’da, konserler verilen, şiirler okunan, oyunlar oynanan, genellikle dikdörtgen biçiminde, üzeri kapalı yapı olarak biliniyor.