Avcılar Firuzköy"de Küçükçekmece Gölü kıyısında izlerine rastlanan MS 4. Yüzyıla tarihlendiği düşünülen antik kent Bathonea"da kazı çalışmaları başladı. Kocaeli Üniversitesi"nden Yard. Doç. Dr. Şengül Aydıngün, Küçükçekmece havzasında geçen yıl yaptıkları yüzey araştırmalarında kentin izine rastladıklarını hatırlattı.

Yüzeyi seramiklerle kaplı

İstanbul Tarih öncesi çağlar Araştırmaları (İTA) Projesi Başkanı Aydıngün, antik kaynaklarda ve coğrafyacılar eserlerinde Byzantion"a (eski İstanbul) yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olduğu ifade edilen Bathonia adındaki antik liman kentinin yerinin, geçen yıl yaptıkları araştırmalarda ortaya çıktığını anlattı. Aydıngün, “Şu anda çok uzun sürecek bir kazı çalışmasının en başındayız. Belki yüz yıl sürecek bir çalışma bu” diye konuştu.

Araştırmalar çerçevesince kentte ilk olarak antik liman kalıntılarının tespit edildiğini, yüzey araştırmalarında seramik ve benzeri küçük buluntular elde ettiklerini anlatan Aydıngün, “Yapılan ot temizliği bütün yapıları görmemize imkan verdi” diye konuştu.

40"tan fazla gemi demirliyordu

Doğu Akdeniz Üniversitesi"nden Sualtı Arkeoloğu Prof. Hakan Öniz de kentin bulunduğu yerin bir yarımada olduğunu göstererek, kentteki yapıların yarım adanın en uç kısmında bir mendirekle, bir liman ve bir deniz feneri ile birleştiğinin görüldüğünü söyledi. Günümüzden 1000 yıl önce Küçükçekmece gölünün Marmara ile bağlantısının daha geniş olduğunu hatırlatan Öniz, şu anda limanın ve fenerin olduğu kısımda dalgıçların yürüttüğü araştırmalarla fenerin çizim çalışmalarının yapıldığını anlattı.

Limanın 40"tan fazla geminin demirleyebildiği bir askeri liman olduğunu belirten Öniz, deniz fenerine ulaşmalarının halk arasında burada bir minare olduğu söylentisi üzerine yola çıkmalarıyla mümkün olduğunu anlattı.

Vatan