Mahkûm Barış Uyanıker, hasta annesiyle ölmeden vedalaşmak istedi. Özel hastane raporunu devlet hastanesinden onaylatılırken, Tokat’tan Çorum’a nakledildi. Yeni cezaevi belgeleri eskisinden istedi. Bu arada annesi öldü. Uyanıker’e ikindi namazına yetişecek şekilde 1 gün izin çıktı. Ancak akşama doğru yola çıkartılınca, cenaze sonraki güne erteledi. Bu kez de izin bitti. Sonunda Uyanıker, annesiyle morgda vedalaşabildi.

Haberal Yasası olarak bilinen düzenlemeden yararlanarak hasta annesini görmek isteyen mahkûm Barış Uyanıker (41), annesine ancak morgda veda edebildi. Nisan 2007’de 4 kişinin karıştığı bir kavgada Zeynep Kaburgacı’yı öldüren Uyanıker, 2009’da babasını kaybetti. Akciğer kanseri olan annesi Ayşe Uyanıker’in (70) sağlık durumu da geçen ay ağırlaştı. Tokat Cezaevi’nde bulunan Uyanıker, annesini son kez görebilmek için cezaevi yönetimine başvurdu. Cezaevi yönetimi annenin sağlık durumunu gösteren bir rapor ile masraf olarak 1200 TL istedi. Uyanıker ailesi parayı yatırdı ve annenin tedavi gördüğü özel hastaneden alınan sağlık raporunu gönderdi.

Kötü haber geldi

Savcılık, özel hastaneden alınan bu raporu kabul etmedi. Rapor bir devlet hastanesinin onayından geçirildi ve yeniden gönderildi. Savcılıktan çıkacak izni bekleyen Uyanıker, bu sırada Tokat Cezaevi’nden Çorum Cezaevi’ne nakledildi. İzin talebi üzerine Çorum Cezaevi yönetimi, Tokat’tan belgeleri istedi. Belgelerin gelmesini bekleyen Uyanıker’e kötü haber ulaştı, annesi 13 Haziran Çarşamba günü hayatını kaybetti. Bunun üzerine Uyanıker cenazeye katılabilmek için izin istedi. Cezaevi yönetimi Uyanıker’in Perşembe günü ikindi namazına yetiştirilebileceğini bildirince aile cenaze defnini o güne aldı.

2 kez ertelendi

Cezaevi aracıyla Perşembe günü 15.30 sıralarında Çorum’dan yola çıkarılan Uyanıker, 20.00 sıralarında Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na getirildi. Aile, 18.00’den sonra defin işlemi yapılamadığı için cenazeyi cuma gününe erteledi. Ancak savcılık, sadece 1 gün izin verdiği için Uyanıker’in cenaze törenine katılmasının mümkün olmadığını bildirdi. 2 kez ertelenen cenaze törenine katılamayan Uyanıker, morga girdi, annesine son kez burada dua etti ve annesiyle burada vedalaştı. Uyanıker, daha sonra 2009’da kaybettiği babasının mezarını da ziyaret etti. Anne Uyanıker ise cuma günü hükümlü oğlunun olmadığı cenaze törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.