UNICEF'in emzirmeyle ilgili raporunda, anne sütüyle beslenmenin  yararlarına rağmen yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerde her 5 bebekten birine,  düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde ise her 25 bebekten birine anne sütü  hiç verilmediği belirtildi.

Anne sütüyle beslenme fırsatını kaçıran bebek sayısının özellikle  dünyanın en zengin ülkelerinde oldukça yüksek olduğu ifade edilen raporda,  dünyada her yıl yaklaşık 7,6 milyon bebeğin anne sütü alamadığı kaydedildi.

Anne sütü almanın çocuğun hayatını sürdürmesi ve çocuk sağlığı için  önemine vurgu yapılan raporda, dünyada emzirme oranının artırılmasıyla her yıl 5  yaş altı 820 binden fazla çocuğun hayatının kurtarılabileceğine işaret edildi.

Raporda, anne sütünün yaşam kurtarma, bebekleri ve anneleri ölümcül  hastalıklardan koruma, bebeğin zeka düzeyini yükseltme ve eğitimde olumlu  sonuçlar getirme gibi özellikleri hatırlatılıp buna rağmen yüksek gelir  düzeyindeki ülkelerde bebeklerin tahminen yüzde 22'sine hiç anne sütü verilmediği  vurgulandı. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki bebeklere hiç anne sütü verilmeme  oranı ise yüzde 4 olarak belirtildi.

Verilen örneklerde anne sütüyle besleme oranı Türkiye'de yüzde 97,7,  Madagaskar'da yüzde 99 olurken, ABD'de yüzde 74, İrlanda'da ise yüzde 55'lere  kadar düştüğü görüldü.

Rapora göre düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerin kendi  içlerindeki zenginlik farklılıkları, bir annenin çocuğunu ne kadar süre emzirmeye  devam edeceğini etkiliyor. En yoksul ailelerdeki bebekler 2 yıl süreyle anne sütü  alabiliyor. Bu süre en zengin ailelerde verilenden 1,5 kat daha uzun.

UNICEF Genel Direktör Yardımcısı Shahida Azfar, konuyla ilgili yaptığı  açıklamada, "Anne sütü, ister zengin ister yoksul bir annenin çocuğuna, aynı  zamanda kendine verebileceği en iyi armağandır. Anneler Günü'nü kutlarken  dünyadaki annelere bebeklerini emzirebilmeleri için ihtiyaç duydukları desteği  sağlamalıyız." ifadelerini kullandı.