Su toplaması

Kesinlikle patlatmayın. Kabarcığın içindeki su, yeni deri oluşumunu besleyen en önemli destektir. Eğer mecburiyetten (Vücudunuzun hareketli bir bölgesindeyse.) patlatmak zorunda kalacaksanız; bir iğneyi ateşte sterilize edin, kabarcığa batırın ve sonra üzerini bir yara bandıyla kapatın.

Kemik kırılması

Ne şekilde olduğu önemli değildir; sabitleyin yeter. En geçerli yol, kırılan kemiği, iki tahta parçası arasında sabitlemek ve tahta parçalarını sıkıca sarmaktır.

Kafaya darbe

Eğer bilinciniz yerindeyse, önemli bir problem yok demektir; dinlenin. Eğer gözünüzde bir kararma hissediyorsanız, hemen doktora başvurun. Sinsice ilerleyen bir kanama, hayatınızı riske atıyor olabilir.

Parmak kopması

Öncelikle, kanamanın durması için bölgeye baskı uygulayın. Daha sonra, kopan parmağı bir havluya sarıp, buz dolu bir kaba koyun. Parmağın doğrudan buzla temas etmemesine dikkat edin. Operasyona girmek için ortalama sekiz saatiniz olduğunu bilin ve acele edin.

Yüksek ateş

Vücudunuz, genellikle, yüksek ateşle başa çıkacak güce sahiptir. Ama eğer ateşiniz 40 derecenin üzerine çıkarsa, bağışıklık sisteminiz çökebilir. Böyle bir durumda; başınıza ve boynunuza buz kompresi uygulayın, soğuk bir duş alın ve hemen hastaneye başvurun.

Bilek burkulması

Yapacağınız en iyi şey, ilk 48 saat boyunca buz tedavisi uygulamak ve burkulan bileği tercihen yüksek bir yerde tutmaktır. El bileğiniz burkulduysa, kalp hizanızın üzerinde tutmaya özen gösterin.

Kalp krizi

Eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyor ve nefes almakta zorlanıyorsanız, hemen oturun ve bir aspirin çiğneyin. Bu, kanınızın daha akışkan olmasını sağlayacak ve olası bir damar tıkanmasını önleyecektir.

Göz kararması

Hiç sebepsizken yaşanan göz kararması, sinir sistemiyle ilgili ciddi bir problemin habercisi olabilir. Bu yüzden zaman kaybetmeden doktora başvurmanızda fayda var.

Diş kırılması

Diş etinize elinizle temas etmeyin; bu olası bir enfeksiyon riskini arttırır. Mümkünse, dişi yerine takın yapamıyorsanız, nemli havluya sarıp, doğruca dişçiye gidin.

Buzdolu küvette uyanmak

Önce kendinize gelin böbreğinizi kontrol edin. Derin bir çizik varsa, acil yakınlarınızı arayın.

mynet