Kılıç, gazetecilerin erken seçim beklentilerine ilişkin sorularını cevaplandırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında ayaküstü seçim üzerine konuşulanları 'latife' olarak değerlendiren Kılıç, 'Erken seçim konuşulmadı' dedi.

Muhalefetin 'Meclis çalışmalarına katılmak ve seçimlere hazır halde beklemek' görevi bulunduğunu belirten Kılıç, 'Ama iktidar partisi açısından, bizler açısından bir erken seçimin adını bile telaffuz etmek tamamen gereksizdir' dedi.

Geçen dönem milletvekili seçilme süresini 5 yıldan 4 yıla indiren düzenlemeyi referanduma götürdüklerini, kısa süre önce de Seçim Kanununda milletvekili seçilme süresini 5 yıldan 4 yıla indiren düzenlemeyi yaptıklarını anımsatan Kılıç, şöyle devam etti:

'Dolayısıyla bizim açımızdan milletvekili seçimi süresi 4 yıldır. Bu süre hem yeterli bir süredir hem de gerekli bir süredir. Türkiye'nin ne özel koşulları, ne genel koşulları bir erken seçimin adını bile telaffuz edecek durumda değildir. Seçimler tam zamanında 2011'de icra edilecek. Muhalefet partileri de rahat olsunlar, ağırdan alsınlar; aceleci davranmalarına gerek yok.

Hükümet, icraat noktasında, sorumlulukları noktasında gerek yurt içinde gerekse yurt dışında tam saha pres konumunda çalışıyor. Muhalefetin hükümet etme sorumluluğu, icraya ilişkin bir sorumluluğu yok. Yapacakları iki şey var, Meclis çalışmalarına katılacaklar, Anadolu'yu gezecekler. Bu anlamda Başbakan'ın, muhalefetin Anadolu'yu dolaşmasına zemin hazırladığını diyebiliriz. Dolaşırlarken Türkiye'nin bir tarafında değil, her tarafında dolaşsınlar. Doğu'ya, Batı'ya, Kuzey'e Güney'e de gitsinler. Gitsinler ki özellikle demokratik açılım süreciyle ilgili vatandaşın hissiyatını, destekleyen tavrını yerinde inceleyebilsinler.'

'TÜRKİYE'NİN HER TARAFINDA OLUN'

Anayasaya ve Siyasi Partiler Kanununa göre, 'Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partiler, ülkenin bir bölgesinde değil, bütün bölgelerine hitap eder' bir çizgide siyaset yapmalarının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kılıç, yasaların ve Anayasanın amir hükmü olan bu konuda herkesin özenli siyaset yapması, Türkiye'nin bütün bölgelerine mesajını ulaştıracak yaklaşımlar içerisinde olmaları gerektiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, 'Gönül ister ki gerek CHP, gerekse MHP, bu ülkenin Diyarbakır'ında olsun, Şırnak'ında, Batman'ında, Hakkari'sinde, Mardin'inde olsun, buralardan milletvekili çıkarabilsin, buralardan belediye başkanı kazanabilsin, il genel meclisi üyelikleri kazanabilsin. Türkiye'nin her tarafında temsil olanağını yakalasınlar ki gerek CHP'nin gerekse MHP'nin lider ve yönetimleri, bu çerçeve içerisinde o bölgeden seçilen temsilcileri aracılığıyla o bölgenin nabzını tutabilsin ve tutarlı gerçekçi politikalar geliştirebilsin. Ama bugünkü tabloya baktığınızda Türkiye'nin bir tarafında varsınız, diğer tarafında yoksunuz. Türkiye'de siyaset yapmadığınız, miting düzenlemediğiniz, siyasi parti faaliyetlerini, seçim çalışmaları kapsamında organize etmediğiniz bir bölge üzerinde siyaset yapma noktasında elbette ki elleri zayıf kalacaktır. Şu anki tutarsızlıkları, demokratik açılım sürecine ilişkin belirsizlikleri büyük ölçüde o bölgede siyaset yapmamalarının neticesidir.

'GÖRÜŞMENİN DETAYLARI...'

Kılıç, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ arasında yapılan görüşmeye ilişkin bir soruya 'Görüşmenin detayları, Sayın Başbakan ile Sayın Genelkurmay Başkanı arasındadır. Yapılan açıklama çerçevesinde değerlendirmek gerekir. Konuya ilişkin gelişmeler, gerek sivil, gerekse askeri yargı noktasında yetkili ve görevli yargı kurumları noktasında devam ettirilmektedir' karşılığını verdi. / yenişafak