CHP lideri Baykal, Cumhurbaşkanı Gül"ün hemen Bakü"ye gitmesini istedi... AKP hükümetinin de Cumhuriyet tarihinin en büyük diplomasi hatasını yapmak üzere olduğunu söyledi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili değerlendirmelerinin haklılığının görülmeye başlandığını belirterek, hükümetin içine kadar pek çok kesimden, yaşanan sürece itirazlar geldiğini söyledi. “Vicdan sahibi olan herkesin cnı sıkılıyor” diyen Baykal, Türkiye"yi Ergenekon davasından ortaya çıkan hukuk ayıbından hakimlerin kurtaracağını söyledi. Baykal dün partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

KIBRIS: Seçimler AKP"nin müdahale ettiği bir hale gelmişti. Kıbrıs yeniden şekillendirilmek istenmişti. Buradan giden vekil ve bakanların oradaki yarışa doğrudan müdahele edilmesi görüldü. Kıbrıs"ta hukuku korumanın en önemli yolu siyasi iradeye saygı göstermektir.

GÜL, BAKÜ"YE GİTMELİ: Sayın Gül, derhal öncelikle Bakü"ye gitmeli, Aliyev ile bir araya gelmeli. Bu konuları aracıyla değil, doğrudan doğruya, ortada bir yanlışanlaşılma varsa, onu ortadan kaldıracak şekilde, kırgınlık varsa, o kırgınlığı düzeltmeyi hedef alarak, kapsamlı, ciddi bir görüşme yapılmalıdır. Türkiye, Somali ve Bahreyn"e gösterdiği ilgiyi Azerbaycan"dan esirgememelidir.

ERDOĞAN KRİZDE UÇAK ALDI: ABD"de ekonomik sıkıntı yaşanıyor. Türkiye gibi küçülme söz konusu değil. Bu ortamda Obama "Ben ABD Başkanı olarak kendime bir helikopter siparişi veremem" demiş ve siparişi iptal etmiştir. Ne kadar garip rastlantı ki aynı sırada Türkiye"de Başbakanlığa 60 milyon dolarlık uçak alımı gerçekleşiyor ve Sayın Başbakan, yeni uçağını denemek için Antakya"dan Antalya"ya uçuyor.

ERGENEKON DAVASI: Bu davanın siyasi intikam ve siyasi hesaplaşma davasına dönüştüğünü bir yılı aşkın süredir söylüyoruz. Başlangıçta buna tek taraflı diyenlerin şimdi fikirleri değişiyor. Her çevreden insanlar "bu kadar da olmaz" diyor. Ucu açık iddianame dünya ceza hukuku tarihine katkıdır.

İDDİANAME DİZİ GİBİ: Eskiden arkası yarın vardı. Dizi yapar gibi iddianame olur mu? İddianamenin başı sonu belli olacak, kapsamı, hukuku, tanıkları, ithamları belli olacak. Var mı? Yok. Yüzlerce isim var. Herkes var. Yargılama mahkemede değil kamuoyu önünde yapılsın isteniyor. Bu kadar yanlıştan doğru çıkmaz. Kim darbe yapıyor sor. Sormazsan namertsin. Devlet yönetiminde yer alıp çeteleşerden hesabını soruyormusun, sor. Sormazsan namertsin. Güneydoğu"da faili meçhullerle karışmış olanlardan sor. Sormazsan namertsin.

SANCI BAŞLADI: Bir Ergenekon sancısı başladı. İnsanlar bu sancıyı dile getiriyor. Meclis Başkanı "Bu yöntemler iyi olmuyor"dedi. Hükümetten birileri sancıyı yansıtma durumuna geldi. Söylenenler doğrudur demiyorum. Vicdan sahibi herkesin canı sıkılıyor.

UMUT HAKİMLERDE: Artık umut hakimlerdedir. Bu noktada Türkiye"yi bir hukuk lekesinden kurtarma şansı sadece hakimlerin elindedir. Ergenekon Türkiye"yi tutsak almak için planlandı. Ama efsanedeki gibi Türkiye"nin çıkış yolu ocaktır. Türkiye Ergenekonla hak ettiği hukuk düzenine kavuşacak.

“KKTC seçiminden AKP ders çıkarmalı”

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, iktidarı değiştiren KKTC seçimlerinin AKP"ye de ders olmasını istedi. Seçim sonucu için “Kıbrıs"ta Rumlar"ın peşine takılarak, sahte cennetler vaad ederek iktidara gelen siyaset tüccarlığının sonu” değerlendirmesini yapan Bahçeli, “Bu sonuçtan aynı zamanda Kıbrıs siyasetini tanzim etmeye çalışan AKP"nin de ders çıkarması temennimizdir” dedi. Bahçeli grup konuşmasında özetle şu görüşleri dile getirdi:

OLGUNLUK SINAVI: KKTC"deki seçimler, Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz için demokrasi ve siyasi olgunluk sınavı oldu. Sonuçlara göre seçim iktidar partisinin büyük oy kaybı ile neticelenmiş, muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi tek başına iktidar oluşturacak bir çoğunluğa ulaşarak seçimi kazanmıştır.

SİYASET TÜCCARLIĞI: Bu sonuç Kıbrıs"ta Rumların peşine takılarak ve sahte cennetler vaad ederek iktidara gelen siyaset tüccarlığının sonu, devletlerinin sorununa daha gerçekçi bakmaya başlayan soydaşlarımızın başarısıdır.

AKP"Yİ UYARMIŞTIK: Biz “Çözümsüzlük çözüm değildir” diyerek her tavizi vermeye hazır olan AKP yönetimine, çözüme ulaşmak için Kıbrıs"taki Türk varlığının ve egemenlik haklarının görmezden gelinemeyeceğini yüksek sesle vurgulamıştık.