CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Van"da 2 gün süren "Siyasette Başarı Stratejisi" toplantısı sonrasında Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Umut Oran ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Van"da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, miting için gelmediklerini belirterek, sorunların nasıl çözeceği yönündeki önerileri dinlediklerini anlattı. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

SORUNLARI TARTIŞTIK: Sadece Kürt sorununu ele almadık. Ekonomik sorunlar, sosyal sorunlar, faili meçhuller, geçmişle hesaplaşma, kadınlara yönelik şiddet, din adamlarının kaygıları, idari reform, yoksulluk gibi konular konuşuldu. Buradaki örgütlenme nasıl olmalı, nasıl halkla daha iç içe olunmalı gibi konular gündeme geldi. Burda akademisyenler, kanaat önderleri iş adamlarını ve bizim gibi düşünmeyenlerin sorunları nasıl algıladığı ve nasıl aktardığını öğrendik. Birçok insandan CHP"nin burdan daha çok oy alabilmesi için ne yapması gerektiğini dinledik. Tartışmların önemli noktalarından biri Kürt sorunu nasıl çözülmeli. CHP bu sorunu nasıl çözeri tartıştık.

ÖZELEŞTİRİ YAPTI: Bölge insanı ile diyalog yetersizliği, CHP"nin bu bölgede kan kaybetmesine neden olmuş. Bize bölgeye daha fazla gelin daha fazla diyalog kurun, sorunları çözeceksiniz. Kahvede oturun ve daha çok halkla buluşun. Buradaki CHP algısı negatif. Toplantıda biz kendi payımıza düşeni alacağız. Eleştirilere bakacağız. Daha fazla diyalog için içiçe olmamız lazım. Bizim haberlerimizi, söylemlerimizi buraya ulaştırmamız lazım. Olaylara pozitif bakmamız gerektiği bize önerildi.

ANADİLDE EĞİTİM: Kürt sorunu bizim tartıştığımız sorunların bir parçası. Olayın ekonomik, sosyal, kültürel siyasal yönleri tartışıldı. Bizim hedefimiz şu. Etnik ve inanca dayalı siyaset doğru değil. Biz bunlara saygılıyız. Bu sorunların çözülmesini istiyoruz. Etnik ve inanca dayalı siyaset yapanlar sadace sorunları kendi penceresinden görür. AK Parti ve BDP dışında biz bu bölgeye evrensel haklar, özgürlükler, demokrasi açısından biz bakıyoruz. Herkesin ekonomik güvence ve hukuk sistemi içinde yaşamasını istiyoruz. Anadilde öğretime sıcak bakıyoruz, anadilde eğitimin bugün için çözülebilecek bir sorun olduğuna inanmıyoruz. Herkesin kendi anadilini öğrenmesi bir insanlık hakkıdır, onu teslim ediyoruz. Ama biz asimilayona karşıyız. Entegrasyondan yanayız. Temel hak ve özgürlükleri genişletmek bizim hedefimizdir.

Beyin fırtınası rapor haline getirilecek

CHP, ilkini İstanbul"da gerçekleştirdiği “beyin fırtınası” toplantılarının ikincisini hafta sonu Van"da yaptı. Van"ın Edremit ilçesi Merit Şahmaran Oteli"nde düzenlenen ve 3 gün süren “Siyasette Barışı Stratejisi Çalışması”, dün sona erdi. Toplantıda belirlenen kararlar, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu ve ekibi tarafından bir rapor haline getirilerek, Kılıçdaroğlu"na sunulacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Sivil aktörlerin, akademisyenlerin görüşlerinden yararlanıyoruz. Görüşleri seçim bildirgesine, seçim programına yansıtmaya çalışacağız. Türkiye"nin temel sorunları noktasında hem de CHP"nin izlemesi gereken politika konusunda farklı kesimlerden görüşler almak” dedi.