Ülker Grubu"nun çatısı konumundaki Yıldız Holding, Danimarkalı sakız ve şekerleme üreticisi Gumlink"le ortak olup, CCC adlı şirketi kurdu. Ortaklık anlaşmasına göre, Gumlink Danimarka"daki fabrikasını taşıyacak. Ülker Grubu"nun Baycan tesisleri, iki ortağın 100 milyon dolarlık yatırımıyla yenilenecek. İhracat anında 150 milyon dolar artacak.

YILDIZ Holding, Danimarkalı sakız ve şekerleme üreticisi Gumlink ile yüzde 50-50 ortaklık olarak Continental Confectionery Company (CCC) şirketini kurdu. Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker, "Gumlink"in Danimarka"daki tesisleri kapanıyor. Yüzde 100"ü Türkiye"ye taşınıyor" dedi. İmzalanan anlaşmaya göre, Yıldız Holding bünyesinde sakız ve şekerleme üretimi yapan Baycan, Horizon ve Etkin şirketleri ile Gumlink"in private label ve markalı sakız alanındaki üretiminin tamamı Continental Confectionery Company şirketine devredilecek. Bu ortaklık sayesinde, sakız ve şekerlemede halen 100 milyon dolar cirosu olan Yıldız Holding"in bu alandaki cirosunun 5 yıl içinde 400 milyon doları aşması hedefleniyor.

100 milyon dolarlık yatırım

Yıldız ve Gumlink, yeni kurulan CCC için birlikte toplam 100 milyon dolar yatırım yaparak, Yıldız bünyesindeki Baycan fabrikasının yerine yeni bir tesis inşa edecek. Yeni fabrika, 900"ün üzerinde kişiye iş imkanı sağlayacak. Ali Ülker, "Sıfırdan bir fabrika üzerine tesis etmeyi öngörüyoruz. Düz ayak olsun istiyoruz. Baycan çok katlı ve burada büyük kayıplar var. Net çalışma alanımız ise çok düşük. Danimarka"daki tesisleri de buraya getiriyoruz. Düz ayak bir tesiste güzel bir mühendislik çalışmasıyla arkadaşlarımız bunları 30 bin metre kareye yerleştirebiliyor" diye konuştu.

CCC, Türkiye"nin yanı sıra çevre ülkeler için de sakız ve şekerleme üreterek, yılda 150 milyon dolarlık ihracat yapacak. Böylece Yıldız"ın halen 100 milyon dolar olan sakız ve şekerleme ihracatı, bir anda 250 milyon dolara tırmanacak. Ali Ülker, "Geniş bir coğrafyaya yayılacağız. Türkiye"den bu alanda ihracatımız patlayacak. CCC olarak, ihracata son derece önem vereceğiz. Çok farklı ürün kombinasyonları, yani şeker ve sakızı bir araya getirerek, dünyada örnek teşkil edebilecek ürün kombinasyonları da geliştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Gumlink"in yurt dışındaki firmalara lisans satmaya devam edeceğini, Türkiye"de kurulan ortaklığın bundan ücretsiz yararlanacağını belirten Ülker, şöyle konuştu: "Onların bugüne kadar kendi üzerlerinden yaptıkları private label satışlarına Türkiye"den başlayacağız. Burada üretime başladığımız andan itibaren bu satışlar direkt olarak üzerimize geçecek bu büyük bir avantaj. Hazır bir pazara konuyoruz. Markalı ihracatımızı da bir kaç misline çıkararak büyütmeyi hedefliyoruz."

Sakız ve şekerlemede 5 yılda yüzde 30 pazar payı hedefliyoruz

ORTAKLIK anlaşması, Gumlink"in merkezinin bulunduğu Danimarka"nın Vejle şehrinde Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ve Gumlink Yönetim Kurulu Başkanı Holger Bagger-Sørensen tarafından imzalandı. Ülker, Yıldız Holding ve Gumlink"in ortaklığına ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker, Murat Ülker"in bir rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamadığını belirterek, şunları söyledi: "Sakız ve şekerleme cirosunda 100 milyon doları geçtik. Sakız ve şekerleme pazarındaki payımız yüzde 12 civarında. 5 yılın sonunda, payımızı yüzde 30"a çıkarmayı hedefliyoruz."

Hürriyet