Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ''Van için Türkiye Kumbarası'' projesine ilişkin, ''Çağrımız tüm kişi ve kurumlara; gelin bu kadarla sınırlı kalmasın, Van'da hayatı hep birlikte canlandıralım. Türkiye Kumbarasına atacağınız her bir kuruşla daha çok insanımıza ulaşalım ve Van'ı hep birlikte inşa edelim'' dedi.

Ciliv, Milli Eğitim Bakanlığı, Turkcell ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından düzenlenen ''Van için Türkiye Kumbarası'' projesinin Sait Halim Paşa Yalısında düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasında, yaşanan felaketlerin hatırlanması, ancak bu olaylara yenilmeyerek ileriye doğru yürümeye devam etmek gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin, Van'ın ve Türk insanının da yaşanan tabii felakete yenilmediğini ve yenilmeyeceğini gördüklerini söyleyen Ciliv, ''Biz de Milli Eğitim Bakanlığı, Turkcell ve TEV beraber bu ileriye doğru gidişe destek olmaya karar verdik'' diye konuştu.

Ciliv, 23 Ekim'de Van'da yaşanan 7.2'lik depremin yaşandığı sırada kendisinin yurt dışında olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''İlk önce telefonuma gelen SMS ile bu felaketi haber aldım. Turkcell adına ilk görevimiz oradaki vatandaşlarımızın iletişim ihtiyacını karşılamaktı. Turkcell çalışanlarımızın da bazıları 4 gün uyumadan oradaki vatandaşlarımıza temel ihtiyaçları olan iletişimi kesintisiz verdiler. Sonra sesle aran '112 acil'i arayan enkaz altında kalmış vatandaşlar telefonu kulaklarına uzatamadıkları için 112'ye SMS atmaya başlamışlar. Bunu İstanbul Maltepe'deki teknikte çalışan arkadaşlarımız fark edince gece gündüz çalışarak, o mesajları decode ettiler ve o vatandaşlara ulaşıldı. Bugün 65 vatandaşımız teknik arkadaşlarımızın çalışmaları icabı hayattalar. Turkcell olarak ilk görevimiz böyle bir felakette iletişimi kesintisiz sağlamaktı. Gururla söylüyorum ki Turkcell sorumluluğunu yüzde 100 yerine getirdi. Bugün burada bulunma sebebimiz artık bu felaket geride kaldı, nasıl ileriye gideriz? Nasıl Van'ın tekrar gelişmesine katkıda bulunuruz?''

Gerçekleştirecekleri projenin çok önemli ve çok farklı olduğunu vurgulayan Ciliv, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve devletin beraber çalışarak, insanların da katkılarıyla Van'a destek olacaklarını ifade etti.

Ciliv, öğretmenlerin, eğitim ve öğretimde muazzam bir rolü olduğu için proje ile öğretmenlere ve öğrencilere odaklanmayı hedef aldıklarını anlattı.

Bir toplumun geleceğini eğitim ve öğretimin belirlediğine işaret eden Ciliv, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tahsis edilen 5 dönüm arazi üstüne 2 artı 1 dairelerden 100 öğretmene tahsis edilmek üzere ''öğretmen kampüsü'' kurulacağını bildirdi.

Ciliv, bu arazinin büyümeye açık olduğunu dile getirerek, kampanya büyüdükçe bu sayının artacağını söyledi.

Öğretmen kampüsü ve 100 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu

Öğretmen kampüsünün sosyal aktivite alanlarına sahip, depreme dayanıklı ve hızlı internet altyapısına sahip binalardan oluşacağını anlatan Ciliv, öğrenciler için de 100 öğrenci kapasiteli ''öğrenci yurdu'' yaptıracaklarını belirtti.

Ciliv, öğrenci yurdunun da başka bir arazi üzerine depreme dayanıklı, sosyal aktivite alanlarına sahip, genç dostu ve Milli Eğitim Bakanlığı kriterlerine uygun bir öğrenci yurdu olacağını kaydetti.

Süreyya Ciliv konuşmasına şöyle devam etti:

''Hedefimiz martta hem öğrenci hem de öğretmen kampüsünün temelini atmak. Önümüzdeki eğitim öğretim yılına da yetiştireceğiz. Milli Eğitim Bakanımıza da bu arazileri böyle bir projeye tahsis ettiği için çok teşekkür ederim. TEV ile olan işbirliğimiz de ayrıca çok önemli. TEV'de 100 başarılı öğrenciye endüstri meslek liselerindeki burslarını sağlayacak. Biz bu projeye 'Türkiye kumbarası' diyoruz. Bu kumbaraya vatandaşlarımız da katkıda bulabilecekler. İlk, Turkcell olarak bu kumbaraya 5 milyon lirayı biz koyuyoruz. Fakat bu 5 milyon liranın yanında biliyoruz ki Türk insanı da böyle güzel bir projeye katkıda bulunmak isteyecekler. Bu sebeple teknolojiyi ve TEV'in de sistemini kullanarak Türkiye'den de bağışlar alacağız. Vatandaşlarımız kampanyaya katılmak için 5283'e 'Van' yazarak 5 TL'lik bağışları göndermiş olacak.

Bunun yanı sıra Vakıfbank, Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası hesaplarına havale ve EFT yapılabilecek. Web sitelerinden de kredi kartıyla bağışlar yapılabilecek. Çağrımız tüm kişi ve kurumlara; gelin bu kadarla sınırlı kalmasın, Van'da hayatı hep birlikte canlandıralım. Türkiye Kumbarasına atacağınız her bir kuruşla daha çok insanımıza ulaşalım ve Van'ı hep birlikte inşa edelim.''

''Bağışlarla hangi eve katkı sağlandığı web sitesinden takip edilebilecek''

Kampanyaya Kıbrıs ve Almanya'dan da bağışlar yapılabileceğini dile getiren Ciliv, bağış yapanların, yaptıkları yardımın hangi eve katkı sağladığını ''turkiyekumbarası.com'' web sitesinden takip edebileceklerini söyledi.

Ciliv, bu web sitesinden bağış yapabilmenin ve proje filmini izleminin yanı sıra projenin takip de edilebileceğini kaydederek, ''Her 2 saate bir 5 milyon TL'nin üstüne Türkiye ne kadar ekliyor bunu da görebileceğiz'' dedi.

Proje çerçevesinde 60 bin lira ile bir adet 2 artı 1 öğretmen evi yapılabileceğini dile getiren Ciliv, ''Bir kişi ya da gruplar, kendi isimlerine özel öğretmen evini yaptırabilecekler. Bu evin üstüne bağış yapan kişilerin isimleri ve resimleri asılacak. Ben de rahmetli olan annem ve babam adına ilk evi 60 bin TL vererek yaptırıyorum'' diye konuştu.

Erciş'e MEB İletişim Merkezi

Ciliv, Van'daki önemli sorunlardan birinin de işsizlik olduğuna dikkati çekerek, Van Erciş'te Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi'ni kuracaklarını bildirdi.

Bu merkezi de çok yakın zamanda tamamlayarak faaliyete geçireceklerini dile getiren Ciliv, burada çalışan insanların yüzde 50'sinin engellilerden olaşacağını vurguladı.

Türk Eğitim Vakfı (TEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç da Van ve Erciş'te yaşanan depremde hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, TEV'in yaptığı çalışmalarda daima gençliğe ve eğitime hizmet anlayışında olduğunu anlattı.

Koç, TEV'in bundan önce yaşanan afetlerde de karşılıksız burs sağladığını hatırlatarak, vakfın 175 öğrenciye halen burs vermekte olduğunu kaydetti.

Vakıf, olarak 24 derslikli bir okul yaptırma çalışmalarını da sürdürdüklerini anlatan Koç, bu projenin öğrenci ve öğretmenleri kapsadığı için daha da anlamlı olduğunu ifade etti.

 

sabah