İzmir İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan,''Artık insanlarımız, hastane öncesi ve hastanelerdeki acil sağlık hizmetleri konusunda bir Avrupalıdan bir Amerikalıdan daha az konfora sahip değiller'' dedi.

14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan sağlık çalışanları, saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İzmir İl Sağlık Müdürü Özkan ve hastanelerin yöneticileri Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

İl Sağlık Müdürü Özkan, daha sonra Hilton Oteli'nde düzenlenen törende, hekimlerin gayretli çalışmaları sonucunda, artık insanların tedavi için yurt dışına gitmediklerini, açık kalp ameliyatı ya da organ nakli için ülke ülke gezmediklerini anlattı.

Son yıllarda sağlıkta yapılan reformlarla artık film çektirmek ya da ameliyat olmak için aylarca beklenilmediğini, çocukların 11 çeşit antijene karşı ücretsiz aşılandığını, anne ve bebek ölüm oranlarının çok azaldığını, bu konuda İzmir'in Avrupa standartlarında olduğunu vurgulayan Özkan şöyle konuştu:

''Artık insanlarımız, hastane öncesi ve hastanelerdeki acil sağlık hizmetleri konusunda bir Avrupalıdan bir Amerikalıdan daha az konfora sahip değiller. Türkiye'de kişi başına yıllık 600 dolar civarında sağlık harcaması yapılıyor. ABD'de bu rakam 7 bin doların üzerinde. Mukayese edildiğinde bu harcama ile bu hizmeti sunabiliyor olmak büyük bir başarıdır.

Birleşik Devletlerde evsizlerin hastanesi ile evi barkı olanların hastanesi bile ayrılmış durumda. 2011 yılı itibariyle geldiğimiz noktada bizim hiçbir hekimimiz böyle bir beşeri muameleyi içine sindiremez.''

Özkan, Türkiye'nin kişi başına düşen hekim sıralamasında, 53 ülke arasında, 52. sırada bulunduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Buna rağmen gelinen noktanın mimarı sizlersiniz. 80 milyonluk Almanya'da 250 binin üzerinde, 60 milyonluk Fransa'da 200 binin üzerinde hekim varken, 73 milyonluk Türkiye'de sadece 110 bin hekimle yapılan işlerin haklı gururunu duymak sizin hakkınız. Gelişmiş ülkelerle aramızdaki hekim sayısı mesafesi kapansın, bizim hekimlerimizin neler yapabileceğini bütün dünya görecektir.''

Hasta memnuniyeti 7-8 yıl önce yüzde 39 civarında iken, bu oranın 2010 TÜİK sağlık memnuniyet anketinde yüzde 73'e ulaştığına dikkat çeken Özkan,''Gelinen bu nokta, sahada birebir hasta ile temas halinde olan değerli meslektaşlarımızın eseridir'' diye konuştu.

İzmir Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek de tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutladı.

Törende, İzmir'de yılın doktoru seçilen Alsancak Devlet Hastanesi hekimlerinden İlter Denizoğlu ile kentteki eğitim ve araştırma hastanelerinde doçentlik unvanı kazanan 48 doktora plaket verildi.