Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporunu açıkladı.

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'nda, ülke risk primindeki düşüşe ek olarak yurt içi yerleşiklerin olumlu beklentilerinin ekonominin görünümünün iyileşmesine neden olduğunu belirtti.

Rapor'da, ''Dış ticaret dengesinde ve cari dengede geçtiğimiz yılın son aylarında başlayan olumlu seyir, 2012 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiştir'' denildi.

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'nda ''Hanehalkı yükümlülüklerinin artış hızının 2011 yılının ikinci yarısından itibaren yavaşladığı, tahsili gecikmiş alacaklarda ve işsizlik oranlarında ise gerilemeler olduğu gözlenmektedir'' denildi.

Raporu'nda, ''Hanehalkı yükümlülüklerinin faiz ve kur riski taşımaması da bir diğer olumlu husus olarak göze çarpmaktadır'' denildi.

Raporda munzam karşılıklara ilişkin yapılan açıklama ise şöyle: 2012 yılı Mayıs ayında yapılan son değişiklikle, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 40’tan yüzde 45’e yükseltilmiştir. Ancak, Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların sağlanan yeni imkânı likidite gereksinimleri çerçevesinde kullanmaları amacıyla, ilave edilen yüzde 5’lik imkân için zorunlu karşılığın 1,4 katsayısıyla çarpımına karşılık gelen tutarda döviz tesis edilmesi öngörülmüştür.

Uygun şartlar oluştuğunda, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulması imkanına ilişkin üst sınırın, giderek artan fazla bulundurma katsayılarıyla yüzde 45’den yüzde 60’a kademeli olarak yükseltilmesi mümkün olacaktır. Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın olarak tesis edilmesi imkânının üst sınırı da benzer şekilde, kademeli olarak ve artan katsayılarla yüzde 20’den yüzde 30’a kadar yükseltilebilecektir. Gönüllülük esasına dayanan bu imkânlar sayesinde bankalar, ihtiyaçlarına göre TCMB’de tuttukları döviz varlıklarını ayarlayabilecektir. Böylece TCMB’nin piyasaya döviz alım veya satımı yönünde müdahale ihtiyacı azalacak ve zorunlu karşılıklar bir otomatik dengeleyici özelliği göstererek kurlardaki oynaklığın azaltılmasına katkıda bulunacaktır.