Altın rekor fiyatlardayken bile şuankinden daha fazla alıcı bulduğunu dile getiren sarraflar, dolara olan rağbet arttıkça, altın fiyatlarının daha da düşebileceğini ön görüyorlar. Uzun vadede vatandaşlara altına yatırım çağrısında bulunan sarraflar, iniş çıkışların kendileri için zarar anlamına geldiğini belirttiler.
23 Ağustos günü rekor fiyata ulaşarak gramı 105 TL’yi gören 22 ayar altın bir ayda gramda 16 TL değer kaybetti. 23 Ağustos tarihinden beri inişli çıkışlı bir grafik çizen altın son günlerdeki düşüşle adeta güvenli liman olmaktan çıktı. Altında yaşanan belirsizlik nedeniyle son günlerde sürekli değer kazanan dolara rağbet gün geçtikçe artıyor.
EVLENECEK GENÇLERE YARAYABİLİR
Bu durumdan en çok endişelenen kesim ise sarraflar. Altındaki inişli çıkışlı fiyat durumundan oldukça fazla zarar ettiklerini belirten sarraf Yunus Hikmetoğlu, bugünlerde sadece altın borcu olanların sarraflara uğradığını belirtiyor. Evlenecek olan gençlere de seslenen Hikmetoğlu, “Yüklü miktarda altın edecek evlenecek gençler için altındaki bu düşüş bir fırsat olabilir. Çünkü gramda 16 TL demek 100-150 gram nişan altına edecek bir vatandaş için yaklaşık 2 bin, 2 bin 500 TL kazanç anlamına geliyor. Bu nedenle evlenecek gençlere bu dönemde nişan altınlarını etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
‘DÜŞÜŞ ALTINA YATIRIM İÇİN İYİ FIRSAT’
Altın fiyatlarının düşmesine rağmen piyasada bir durgunluk olduğunu dikkat çeken Sarraf Mehmet Akif Yurttaş ise, “Son bir haftadır altın piyasasında çok durağan günler yaşanıyor. Altın fiyatları rekor seviyedeyken bile bu kadar durgunluk yaşamamıştık. Şuan için yatırımcı altındaki dalgalanmadan dolayı altına endişeli bakıyor. Fakat bana göre uzun vadede altına yatırım yapılacak zaman. Uzun vadede altına yatırım yapmak isteyenler için son zamanların en iyi fırsatı diyebilirim. Fakat şuanda yükselişte olan dolara da göz ardı edemeyiz. Dolara şuanki rağbet sürdüğü sürece altın fiyatlarındaki düşüş sürer. Ama her zaman için altın yatırım için en güvenilir liman olduğunu unutmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.