16. Altın Koza Festivali"nin ön jürisi; yarışma bölümü için ödüllü filmleri eleyip; "İki Dil Bir Bavul" adlı belgeseli seçince sinemacılar isyan bayrağı açtı: Festivalin yönetmeliği değiştirilmeli!

8 Haziran'da Adana'da başlayacak '16. Altın Koza Film Festivali'nde olaylar erken başladı. Altın Koza Ön Jürisi, 'İki Dil Bir Bavul' adlı 80 dakikalık belgeseli 'kurgulu uzun metraj' kategorisinde değerlendirip yarışmaya dahil edince; ortalık karıştı.

EMEĞE SAYGISIZLIK!
Rotterdam'da dünya prömiyerini yapan, ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen 'Kara Köpekler Havlarken' ve Altın Portakal'dan üç ödül kazanan 'Başka Semtin Çocukları' gibi sinema filmlerinin beş kişilik ön jüri tarafından yarışma dışı bırakılması ise sinemacıların tepkisini topladı. Yapımcı ve yönetmenler; Amsterdam Uluslararası Belgesel Filmler Festivali'nde de yarışan 80 dakikalık 'İki Dil Bir Bavul' adlı belgeselin, Altın Koza'da 'yarışmaya değer bulunmasını'; uzun metraj çeken sinemacıların emeğine saygısızlık olarak değerlendirdi.

ÇOK BÜYÜK SAÇMALIK

Baran Seyhan (Yapımcı): Prensip olarak jüri kararına kayıtsız saygı duyarım. Mutlaka festival yönetmeliğine göre karar vermişlerdir. 'İki Dil Bir Bavul' ve 'Köprüdekiler' filmlerini çeken arkadaşların yapıtlarını küçümsüyor değilim ama; karşımıza bu noktada çıkan durum biraz daha farklı. Söz konusu filmlerin biri tamamen belgesel ki; bu daha önce katıldığı festivallerce de tescilli. Diğeri ise belgesel-drama... Bana göre her iki filmin de kurmaca uzun metraj filmlerle birlikte yarıştırılması çok büyük bir saçmalık. En hafif ifadeyle bu durum; kurmaca film yapmış arkadaşların emeğine saygısızlık. Böyle tuhaflıklarla karşılaşmamak için festivallerin yönetmeliklerini mutlaka elden geçirmesi lazım. Meslek erbapları bir tavır almazsa ileride daha abuk sabuk sonuçlarla karşılaşırız.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ VAR

Bülent Pelit (Yapımcı- Yönetmen-Senarist): Üretici arkadaşlara saygısızlık yapmak istemem ama '2008 Amsterdam Belgesel Film Festivali'nde, belgesel film olarak yarışan 'İki Dil Bir Bavul' adlı film, hangi gerekçe ile uzun metraj yarışmasına alınmıştır? Belgesel olarak üretilen bir film nasıl bir anda kategori değiştirmiştir? Bunlar cevap bulması gereken sorular. Birileri Türk Sineması'nın genleriyle oynuyor ve bunu yaparken de kendilerini mümkün olduğu kadar deşifre etmemeye çalışıyorlar. Kendi yarattıkları prenslerin ya da prenseslerin üretimleri aksamasın diye ciddi ödülü olan bu festivallerde çeşitli lobiler kurulmaktadır. Hep aynı isimler boy göstermekte, ödülleri birer birer paylaşmakta ve ciddi fırsat eşitsizliği yaratılmaktadır. (SABAH)